Támadásra kész katonák kerítették be az új elefántcsontparti elnök főhadiszállását

Vágólapra másolva!
Felvonultatta hadseregét Elefántcsontpart bukott elnöke a novemberi választásokat megnyerő ellenzéki elnökjelölt főhadiszállása ellen. Hétfőn este a hatalmához ragaszkodó korábbi elnök katonái farkasszemet néztek a szintén felesküdött ellenzéki elnököt védő ENSZ-békefenntartókkal, ezért bármelyik pillanatban kitörhet a polgárháború.
Vágólapra másolva!

Hajszálon függ a polgárháború kirobbanása Elefántcsontparton, miután a hatalomban lévő elnök csapatai hétfő este bekerítették a választásokon győztes új elnök főhadiszállását - írja a BBC. Az országban novemberben tartott elnökválasztás után mindkét elnökjelölt győztesnek nyilvánította magát, de az ENSZ, az USA és az EU szerint az ellenzéki jelölt nyert: Alassane Ouattara és kormánya egy hotelban rendezte be központját, amelyet most az előző elnökhöz hű katonák körbezártak.

Az Ouattara pártjához tartozó Meite Sindou miniszterelnöki szóvivő szerint a hotel közelében összecsaptak a két politikai erő hívei. Egyes szemtanúk szerint Gbagbo katonái körbekerítették az ENSZ békeerői által őrzött szállodát, később azonban feloldották a blokádot.

A nyugat-afrikai ország legnagyobb városában, a tengerparti Abidzsánban most a hotelt védő kék sisakos ENSZ-békefenntartók, valamint az Ouattarához hű lázadó milicisták néznek farkasszemet Laurent Gbagbo korábbi elnök katonáival, akik között az elnöki gárda fegyveresei és teherautókon odaszállított géppuskások is vannak. A BBC szerint még nem tudni, hogy összecsaptak-e a felek, az erről szóló értesüléseket egyelőre nem tudták független forrásból megerősíteni.

Elefántcsontparton utoljára 2002-ben tört ki polgárháború Gbagbo elnök kormánycsapatai és az ország északi területének lázadói között, mert utóbbiaktól származási alapon megpróbálták megtagadni az állampolgárságot. A novemberi választások után először az északiak jelöltjének, Ouattarának a győzelmét jelentették be, de a hatalomban lévő elnök azt semmissé nyilvánította. Az ország a múlt héten a választási krízis miatt lezárta a határait, leállította a külföldi médiumok híradásait, és azóta akadozik a élelmiszer- és üzemanyag-ellátás is (a választás után eluralkodó káoszról és az ország konfliktusainak hátteréről itt olvashat részletesen).

Mivel Gbagbo elnök nem volt hajlandó elismerni választási vereségét, az EU külügyminiszterei korábban arról döntöttek, hogy szankciókat fognak bevezetni Elefántcsontpart ellen. A büntető intézkedések a hétfői döntés szerint azokat fogják sújtani, akik akadályozzák az országban a nemzeti megbékélést, és elcsalják a választás valós eredményét - írja a BBC.