Egy közel-keleti gyökerű svéd lehet a stockholmi öngyilkos merénylő

stockholmi öngyilkos merénylet, stockholmi öngyilkos merénylő, bombarobbanás, robbantásos merénylet, al-Kaida, Taymour Abdel Wahab
Vágólapra másolva!
98 százalékig biztos abban egy svéd ügyész, hogy a 28 éves Taymour Abdel Wahab svéd állampolgár volt az, aki szombaton öngyilkos merényletet követett el Stockholmban. 
Vágólapra másolva!

A 28 éves Taymour Abdel Wahab követhette el a szombati stockholmi öngyilkos merényletet - állítja egy svéd ügyész, aki szerint a rendőrség 98 százalékig biztos az elkövető kilétében.

Tomas Lindstrand ügyész hétfői közlése szerint a feltételezett elkövető közel-keleti gyökerű, és 1992 óta svéd állampolgár. Mint mondta, Abdel Wahab volt a bejegyzett tulajdonosa annak az autónak, amely felrobbant röviddel az öngyilkos detonáció előtt (az ügyről itt tudhat meg részleteket). Az ügyész szerint a merénylőnek valószínűleg volt egy segítőtársa is.

A Daily Telegraph című brit lap úgy tudja, hogy Abdel Wahab 1992-ben távozott Bagdadból Svédországba, 2001-ben pedig Nagy-Britanniába ment tanulni. Az Expressen című svéd bulvárlap szerint a halálát követő napon, vasárnap lett volna 29 éves.

Az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai központ szerint Abdel Wahab búcsúlevelet írt, s abban közölte, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki ága, az Iraki Iszlám Állam ösztönzésére cselekszik. "Az Iraki Iszlám Állam beváltotta nektek tett ígéretét" - írta a feltételezett kamikaze az amerikai központ szerint.

A háttérben a Mohamed-karikatúrák állhatnak

A TT hírügynökség szombat éjszakai közlése szerint szerkesztőségük e-mailben kapott előzetes figyelmeztetést, akárcsak a svéd rendőrség, de csak alig tíz perccel a két robbantás előtt.

Az elektronikus üzenethez svéd és arab nyelvű hangfájlt csatoltak, melyet Svédországhoz és a svéd néphez intéztek. Abban a Mohamed próféta karikatúráival kapcsolatos svéd hallgatásról, illetve az afganisztáni svéd jelenlétről beszéltek, valamint az iszlám elleni háború és a próféta gyalázásának beszüntetésére szólítottak fel.

Stockholm legnagyobb mecsetének imámja, Haszán Musza sejk elítélte a robbantásokat és "az ártatlanok ellen irányuló támadások, az erőszak és a félelemkeltés minden formáját".