Díjat kapott az összevert orosz újságíró

Vágólapra másolva!
Két orosz újságíró kapta idén a Riporterek Határok Nélkül újságíró-szervezet Sajtószabadság-díját. Egyikük nem tudta átvenni a kitüntetést, mert ápolásra szorul, amiért korábban a munkája miatt összevertek.
Vágólapra másolva!

Két orosz újságírónak ítélte oda idén a Sajtószabadság-díját a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet ausztriai tagozata. A "Jelzés Európának" jelmondattal fémjelzett elismerést Olga Bobrova és Mihail Beketov kapta az oknyomozó újságírás terén tanúsított kiemelkedő bátorságuk és tevékenységük demokráciapolitikai jelentőségének elismeréseként.

A díjat az Európai Bizottság bécsi képviseletének épületében adták át Bobrovának. Beketov nem tudta személyesen átvenni a kitüntetést, mert mozgásában akadályozott, és ápolásra szorul, amióta hivatásával összefüggésben ismeretlen tettesek összeverték.

Az újságírót még 2008-ban verték meg brutálisan, a támadás során fél lábát és a beszédkészségét is elvesztette. Az 52 éves Beketov a Himkinszkaja Pravda című ellenzéki újság főszerkesztője volt, és rendszeresen foglalkozott a Himki nevet viselő moszkvai elővárosban történt korrupciós esetekkel és választási csalásokkal.

A 28 éves Olga Bobrova a Novaja Gazeta munkatársa. Írásaiban főként az észak-kaukázusi térséggel foglalkozik. Az RSF díját egy idén áprilisban megjelent cikksorozattal nyerte el. Az "Imarat Kaukázus: egy állam, amely nem létezik" című sorozat az Ingusföldön működő Imarat Kaukázus nevű terrorista szervezet belső működését és a szélsőséges erők térnyerését írja le.

Az RSF bécsi irodájának díját 2001-ben alapították, délkelet- és közép-európai országok újságírói számára.