Győztesnek nyilvánította magát a kormányfő pártja Koszovóban

Vágólapra másolva!
Győztesnek hirdette ki magát a kormányfő pártja a koszóvói választásokon. A Koszovói Demokrata Pártnak szüksége lesz partnerre a kormányalakításhoz.
Vágólapra másolva!

Hasim Thaci koszovói kormányfő már győzelmet hirdetett a választások exit-poll eredményei után. Hivatalos adatok nincsenek még, de a kormányfő pártja, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) az előzetes eredmények szerint a voksok 31 százalékát szerezte meg, második helyen végzett a Koszovói Demokratikus Liga (LDK)a szavazatok 25 százalékával. A PDK és az LDK is Koszovó NATO- és EU-tagsága mellett érvelt, és az állami vállalatok privatizációjának folytatását ígérik. Thaci szerint az eredmény a koszovói demokrácia győzelme, a PDK széles körű és meggyőző győzelmet aratott.

Koszovó függetlenné válása óta először tartottak választást a 120 tagú parlament képviselői helyeiért. A viszonylagos nyugalomban lezajlott szavazáson az 1,6 millió választásra jogosult polgár 48 százaléka szavazott, a választási bizottság sikernek tartja az eredményt. A választás nyugodt légkörben zajlott, csupán elszórt incidensekről érkeztek jelentések, Leposavicben őrizetbe vettek két szerbet, akik akadályozták a hozzáférést a mozgó urnákhoz, volt ahol pirotechnikai eszközökkel támadtak egy választóhelyiségre.