A képviselőket kérleli a bukás szélén álló Berlusconi

Vágólapra másolva!
A szenátus és a képviselőház előtt is beszédet mond hétfőn Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök. Arról próbálja meggyőzni a képviselőket, hogy erősítsék meg hivatalában a kormányt a keddi bizalmatlansági szavazáson. A bizalmatlansági indítvány várhatóan 1-2 szavazaton múlik majd.
Vágólapra másolva!

Ne ingassák meg a törvényhozás stabilitását rövidtávú politikai érdekeik miatt - így kérlelte hétfői beszédében az olasz szenátus képviselőit Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök. Az olasz képviselőház kedden tart bizalmatlansági szavazást Berlusconi kormányáról.

Berlusconi szerint Olaszországnak vezetési folytonosságra van szüksége, esetleges leváltásáról pedig azt mondta, az krízishelyzetet teremtene egy amúgy is sötét időszakban. Berlusconi szerint a leváltását követelők képtelenek lennének kormányt alakítani. Berlusconi szerint a kormány teljesítményét dícséri, hogy elkerülte a súlyos gazdasági válság és kijelentette azt is, Olaszországot nem fenyegeti gazdasági összeomlás, mert megoldást talált a problémákra.

Berlusconi hétfőn délután a képviselőház előtt is beszél majd - írja a BBC. A szenátusban Berlusconi pártszövetségének biztos többsége van, így itt várhatóan simán leszavazzák a bizalmatlansági indítványt. Az alsóházban viszont pár szavazaton fog múlni a kormány sikere.

Az olasz kormány azután került veszélybe, hogy kilépett a kormányzó pártszövetségől Gianfranco Fini, Berlusconi egyik legszorosabb szövetségese. Fini a Berlusconit érintő botrányok miatt és arra hivatkozva lépett ki a kormánykoalícióból, hogy a kabinet képtelen volt megvalósítani politikai programját. Finit több képviselő követte, így veszélybe került a kormány többsége a képviselőházban. Berlusconi hétfői beszédében azzal próbálta megelőzni a keddi vereséget, hogy törvényhozási szerződés aláírását ajánlotta Fininek és követőinek.