Nem kér kártérítést az ausztrál államtól Zentai Károly

Vágólapra másolva!
Nem kér kártérítést az ausztrál államtól Zentai Károly, akit az ügyvédje szerint jogtalanul tartottak fogva. A Perthben élő férfit háborús bűnökkel vádolják, de egy ausztrál bíróság jogerős döntése szerint nem adják ki Magyarországnak. Zentai azt kéri a bíróságtól, hogy nyilvánítsák szabadnak.
Vágólapra másolva!

A háborús bűnökkel vádolt, Ausztráliában élő 89 éves Zentai Károly (Charles Zentai) nem követel kártérítést jogellenes fogva tartásért az ausztrál államtól - közölte ügyvédje hétfőn, amikor védence megjelent a szövetségi bíróságon, hogy benyújtsa esetleges követelését óvadékfizetésével és perköltségeivel kapcsolatban. Egy ausztrál bíróság jogerős döntése szerint Zentait nem adják ki Magyarországnak.

Malcolm McCusker ügyvéd közölte a bírósággal, hogy soha nem volt indokolt védence bebörtönzése. Kérte a bíróságot, hogy mondja ki: Zentainak már nem kell óvadékot fizetnie azért, hogy szabadlábon lehessen, valamint azt, hogy az állam köteles maradéktalanul megtéríteni védencének azokat a perköltségeit, amelyek a Magyarországnak való kiadatása ellen indított fellebbezésével jártak. A szövetségi államot képviselő ügyvéd az összeg felének kifizetését javasolta. Zentai több mint kétszázezer ausztrál dollárt (negyvenmillió forint) költött a kiadatása elleni perekre - írt az ABC ausztrál televízió.

Az ügyben döntő szövetségi bíró későbbre halasztotta a döntést, amely után a szövetségi államnak 21 napja lesz arra, hogy benyújtsa esetleges fellebbezését. Zentai fia, Ernie Steiner a bíróság előtt azt mondta: sem Magyarország, sem az ausztrál kormány nem adta jelét annak, hogy fellebbezést nyújtanának be. A férfi megerősítette, hogy apja "bár törvénytelenül volt letartóztatva és bebörtönözve", nem fog kártérítést kéri, mert "szeretné utolsó éveit békében leélni" - írta a West Australian című helyi lap.

Zentai ellen 2005-ben adott ki letartóztatási parancsot egy magyar bíróság, amely után kiadatását kérték Ausztráliától. A férfi 2009-ben két hónapot töltött börtönben, majd decemberben 75 ezer ausztrál dolláros (15 millió forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Az ausztrál belügyminiszter engedélyezte kiadatását, de Zentai fellebbezett, és egy szövetségi bíróság júliusban úgy döntött, hogy Zentai nem adható ki és a kiadatásáról szóló belügyminiszteri határozat semmis.