Obama reformjára fenik a kést a republikánusok

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi reform visszavonását és az adókedvezmények fenntartását tervezik az amerikai képviselőházban többségbe került republikánusok. Barack Obama elnök magára vállalta a felelősséget a "megalázó" vereségért, szerinte az emberek flusztráltak, mert még nem látszik a gazdasági fellendülés eredménye.
Vágólapra másolva!

"Megalázónak" nevezte a demokraták által kedden a félidős választásokon elszenvedett vereséget Barack Obama elnök. "Egyetlen leendő elnöknek sem kívánom, hogy úgy elverjék, mint engem a múlt éjszaka" - mondta Obama a Fehér Házban tartott sajtókonferencián. Az elnök szerint az ellenzéki republikánusok győzelme nagyrészt a lassú gazdasági fellendülés miatti flusztráció következménye.

Obama szerint pártja annak ellenére szenvedett vereséget, hogy már stabilizálódott a gazdaság, és megindult a foglalkoztatottság növekedése a magánszektorban. "Az emberek azonban, szerte Amerikában, még nem érzik a fejlődést" - mondta az elnök, aki magára vállalta a felelősséget azért, mert nem történt akkora előrelépés, mint kellett volna. Obama azt mondta: bár nem lesz egyszerű, szeretne együttműködni az új képviselőházi többséggel.

Ez valószínűleg tényleg nem lesz könnyű, hiszen a republikánus vezetők máris bejelentették: vissza kívánják vonni Obama legfontosabb belpolitikai intézkedését, az egészségbiztosítási reformot. John Boehner, a képviselőház leendő elnöke és Mitch McConnell, a szenátus republikánus csoportjának vezetője szerdán bejelentették azt is, hogy folytatni kívánják a George Bush korábbi elnök által adócsökkentési politikát is.

"Eltökéltek vagyunk, hogy leállítsuk az amerikaiak által elutasított programot és hogy megfordítsuk a hajót. Együttműködünk a kormányzattal, amikor az egyetért a néppel, és konfrontálódunk vele, amikor nem" - jelentette ki McConnell. A republikánus vezetők ugyan szintén kijelentették, hogy együtt kívánnak működni a kormánnyal, de jelezték, hogy nem engednek a kiadások csökkentéséből. Obama elnök azt mondta: szó lehet az adókedvezmények fenntartásáról, de ő csak az évi 250 ezer dollárnál kisebb jövedelműek esetében hosszabbítaná meg azokat.

A 435 tagú képviselőházban a republikánusok 60-nal növelték képviselőik számát, a mandátumok aránya 240:185-re módosult a javukra a kedden megtartott félidős választások nyomán. A 100 tagú szenátusban azonban a republikánusok csak 6 mandátumot tudtak elvenni a demokratáktól. Így az állás ott egyelőre 52:46 a demokraták javára, két esetben később hirdetnek győztest. A keddi választáson a republikánusok 10-zel növelték az államok élén álló kormányzóik számát, az arány országosan 31:19-re módosult a javukra. A tagállamok törvényhozásai közül a konzervatívok 19-ben kerültek többségbe.