Választási csalással vádolnak egy magyar nőt Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Kenőpénzért manipulálta volna az afgán választásokat egy magyar nő, aki állítólag egy alapítványnak dolgozik, és választási megfigyelőként volt jelen a szeptemberi voksoláson. Egy róla készült videófelvétel buktatta le.
Vágólapra másolva!

"Egy szemüveges, idősödő szőke nőt levideóztak, amint láthatóan kenőpénzt kért az afganisztáni választások eredményének manipulálásáért" - írja a The Washington Post. A lap szerint a választási bizottság két tagja állítja, egy Katona Magda Nasrin nevű magyar nő szerepel a felvételen, aki egy alapítványnak dolgozik Afganisztánban. Az alapítvány a lap szerint megfigyelőként vett részt a szeptember 18-ai választásokon.

"Azt hiszem megegyezhetünk nyolcezer dollárban, de még adnod kell majd nekem hatezret" - hallható a lap szerint a videófelvételen. A Washington Post szerint a nő azt is elmondta, hogy már beszélt választási biztosokkal, és újra kapcsoltba fog lépni velük a fizetségért cserébe.

A videófelvételt a Washington Post szerint egy televízióban is bemutatták, és a műsorban azt állították a nőről, hogy az Afgán Választási Panaszbizottságnak dolgozik, amely pont a gyanús választási ügyek kivizsgálásával foglalkozik. Ezt azonban a lap szerint a bizottság szóvivője tagadta. A Washington Post szerint nem teljesen világos, hogy mint választási megfigyelő, hogyan tudta volna a nő manipulálni a választási eredményeket.

Az afganisztáni választások tisztaságával kapcsolatban a lap szerint több kétely is felmerült, a meghatalmazott központi iroda számos embert letartóztatott, akik érintve lehettek kenőpénzes csalásokban. Az afganisztáni választásáról szóló cikkünket itt olvashatja.