Nagy pofonra számíthat Obama pártja a keddi választáson

USA, midterm elections, félidős választások az Egyesült Államokban, Barack Obama
Vágólapra másolva!
Kedden tartják a törvényhozási választásokat az Egyesült Államokban, és az előrejelzések szerint Barack Obama elnök pártja súlyos vereséget fog szenvedni. A választók aggódnak a továbbra is gyengén teljesítő gazdaság miatt, és elegük van a veszekedős washingtoni politizálásból is.
Vágólapra másolva!

Barack Obama elnök az elmúlt napokban sorra adta az interjúkat, felesége pedig járta a kampányrendezvényeket. Bár az elnökválasztás csak két év múlva lesz, de Obama számára is kulcsfontosságú a keddi törvényhozási választás az Egyesült Államokban.

Az amerikai szavazók döntenek a 435 tagú képviselőház összes helyéről, a száztagú szenátus 37 helyéről és 37 kormányzói posztról is (összesen 50 állam van). Jelenleg az elnök pártjának, a demokrata pártnak van többsége a szövetségi törvényhozás mindkét házában, az előrejelzések alapján azonban várható, hogy a republikánusok átveszik az irányítást a képviselőházban, míg a szenátus talán demokrata kézben marad. Az eredmények magyar idő szerint késő éjszaka várhatók. A kampányról szóló elemzésünket itt találja.

Az előválasztások eredményei és a közvélemény-kutatások is azt mutatták, hogy az amerikai választók többsége csalódott az elnökben és pártjában, és aggódik a saját jövője miatt. A gazdaság növekedésnek indult ugyan, de ennek üteme lassú, és továbbra is magas a munkanélküliség. Sokaknak elegük van az állandóan veszekedő, kompromisszumokra képtelen washingtoni politizálásból is, ezért sok olyan jelölt indul esélyesként, aki újoncnak számít az országos politikában.

Az elnököt sok kritika érte amiatt, hogy épp a gazdasági válság közben fogadtatta el a várhatóan komoly költségekkel járó egészségbiztosítási reformot, közben azonban nem gondoskodott a rekordokat döntő költségvetési hiány lefaragásáról.

A két éve kicsúcsosodó gazdasági válság megfékezésére hozott közel 800 milliárd dolláros ösztönző csomag elleni tiltakozásokból nőtt ki a konzervatív Tea Party mozgalom, amely az állam szerepének növekedését kritizálja. A mozgalom annyira népszerű lett, hogy jelöltjeik kiütöttek sok ismert republikánus politikust is az előválasztások során.

A törvényhozási választás után várhatóan új szakasz kezdődik az amerikai belpolitikában. Az elnöknek elvileg jóval nehezebb dolga lesz, tervei végrehajtásához ugyanis közös nevezőre kell majd jutnia az őt kitartóan támadó politikai riválisokkal. A legtöbb elemző azonban példaként hozza Bill Clinton és Ronald Reagan korábbi elnökök példáját, akik szintén hasonló helyzetben voltak első elnöki ciklusuk felénél, de aztán mégis képesek voltak talpra állni, és újra is választották őket.