A legramatyabb reptereken is leszállna Medvegyev új magángépe

Vágólapra másolva!
Ukrán repülőgéppel bővítené flottáját Dimitrij Medvegyev orosz elnök, akinek francia és orosz gépei után most egy An-158-est szemelt ki a Kreml. A gép azért lesz kiváló az országot járó elnöknek, mert olyan reptereken is le tud szállni, amelyek csak hírből ismerik a nemzetközi repülőtéri szabványokat.
Vágólapra másolva!

Új magánrepülő vásárlását tervezi a Kreml Dimitrij Medvegyev orosz elnök számára - írja a Ria Novosztyi orosz hírügynökség, amely szerint Medvegyev gépe egy ukrán gyártású Antonov An-158-as lesz. A Kreml vagyongazdálkodási vezetője, Vlagyimir Kozinov a Moszkovszki Komszomolec orosz napilapnak megerősítette, hogy az üzlet megkötése szinte karnyújtásnyira van.

Kozinov közölte, hogy már megnézte, sőt ki is próbálta a gépet, amely kifejezetten alkalmas az orosz elnök számára, mert minden leszállópályán képes landolni. "Ez Oroszországban kifejezetten fontos, hiszen itt egy kezemen meg tudom számolni, hány repülőtér teljesíti a nemzetközi követelményeket" - mondta.

Az An-158-as egy 99 utas befogadására, viszonylag új típus, amely 2010 áprilisában végezte első próbarepülését. A gép az An-148-as utasszállító újabb változata, amit 2006 vége óta gyárt az Antonov ukrán cég.

Kozinov a bejelentéssel együtt cáfolta azokat a spekulációkat is, amelyek szerint az orosz elnök flottáját külföldi gépekkel akarnák bővíteni. Ez a teória azóta van napirenden, hogy a Kreml idén egy francia gyártmányú Falcon magánrepülőt is vett Medvegyevnek. Kozinov közölte: az elnöki flottát nemrég a francia mellett egy orosz gyártmányú géppel, egy közepes távolságok megtételére alkalmas Tupoljev Tu-214-es utasszállítóval is bővítették. A Kreml korábban azt közölte, hogy egy szintén orosz Szukhoj Superjet 100-as utasszállítót is vásárolnának.

A most választott ukrán gép részben orosz gyártmánynak számít, mivel az orosz United Aircaraft és az ukrán Antonov cégek a múlt hónapban vegyesvállalatot hoztak létre - emlékeztet a Ria Novosztyi.

Forrás: AFP/Mihail Markiv
Az An-158-at próbautján Viktor Janukovics ukrán elnök is megnézte