Tűz hátráltatja az eltűnt bányászok keresését Új-Zélandon

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudták megkezdeni a föld alatt rekedt új-zélandi bányászok mentését. A mérési eremények szerint tűz ég a bánya mélyén, ami miatt mérgező gázok szabadulnak fel, így egyelőre életveszélyes belépni. A bányászok hozzátartozói bírálják a késlekedést, szeretnék már hallani a terveket.
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki abban az új-zélandi bányában, amelyben pénteken nagy erejű metánrobbanás történt, és 29 bányász rekedt 120 méteres mélységben. A Déli-sziget középső partvidéki részén, Greymouth városának közelében lévő szénbányánál a helyi idő szerint vasárnap végzett mérések kimutatták: a föld alatt hő keletkezett, vagyis égési folyamat zajlik. A szakemberek szerint a tárnában lévő veszélyes gázok miatt a mentőcsapatok egyelőre nem ereszkedhettek le a mélybe.

Peter Whittall, a Pike River bánya vezérigazgatója az AFP hírügynökségnek azt mondta: a mérések azt mutatják, hogy a szén parázslik a föld alatt, közben pedig mérgező szén-monoxid szabadul fel. Gary Knowles rendőrfőnök szerint a mentőcsapatok készen állnak, de a helyzet nem egyszerű. "Nem lehet csak felkapni a maszkot és berohanni" - mondta Knowles, aki szerint egyelőre csak a mentők életét tennék kockára, ha belépnének a bányába.

A pénteken történt robbanás 29 férfit zárt el a külvilágtól, azóta nincs velük kapcsolat. Közülük a legfiatalabb csak 17 éves, neki a pénteki volt az első műszakja a bányában. A többségük új-zélandi, de van köztük két ausztrál, két brit és egy dél-afrikai is. A mentők úgy gondolják, a bányászok 150 méterrel lehetnek a felszín alatt, mintegy két és fél kilométerre a bánya bejáratától, egy szénfejtésnél.

A bánya vezetőinek terve szerint hamarosan lyukat fúrnak az aknába, hogy világos képük legyen a föld alatti viszonyokról. A bányászok néhány rokona bírálta a bányatársaságot és a mentőket a késlekedés miatt. Laurie Drew, akinek 21 éves fia rekedt a föld alatt, például azt mondta: szeretné végre hallani, hogy mit tesznek a megmentése érdekében. A hatóságok vasárnap felviszik a rokonokat a bányához, hogy találkozhassanak a mentőkkel.