42 ember halálra égett egy kínai toronyházban

Vágólapra másolva!
Teljesen leégett egy felújítás alatt álló kínai toronyház Sanghajban, a tűzben legalább 42 ember életét vesztette. A 30 emeletes lakóépület felső szintjeit a tűzoltók azért nem tudták oltani, mert a vízsugarak nem értek fel odáig. A toronyház tetején rekedt embereket helikopterekkel mentették, közel 90 embert szállítottak kórházba.
Vágólapra másolva!

Legalább 42 ember meghalt, 90 pedig megsérült, amikor tűz ütött ki egy 30 emeletes sanghaji toronyházban - közölte a BBC.

A Xinhua kínai állami hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva azt írja, hogy a lángok teljesen beborították az épület felső részét, a mentőegységek pedig helikopterekkel igyekeztek kimenteni a tetőn rekedt lakókat.

Az épületben összesen 156 család lakott, köztük sok tanár vagy nyugdíjba vonult oktató. A házból több mint 100 embert hoztak ki a mentőalakulatok, a sérülteket közeli kórházakba szállították. A mentőhelikoptereknek ugyanakkor nincs könnyű dolguk az épület fölött terjengő hatalmas füst miatt - írja a Xinhua.

A tűz oka egyelőre ismeretlen, de a helyi hatóságok szerint egy szemtanú arról számolt be, hogy először a környéken felhalmozott építési anyagok gyulladtak be, és a tűz azután terjedt tovább az épületre. A toronyház épp felújítás alatt állt, amikor a lángok felcsaptak az épületben.

A hírügynökség által közölt képeken jól látszik, hogy az egész épület fel van állványozva, a lángok elől menekülő lakók pedig a falak mentén, az állványzaton kerestek menedéket. A Xinhua szemtanúk beszámolói alapján azt írja, hogy sokan a tűzlétrákon menekültek ki az épületből.

A helyi idő szerint délután 2-kor fellobbanó lángokat a tűzoltók bő másfél óra alatt tudták lokalizálni. A helyszínre 61 tűzoltóautó vonult ki, de az épület felső részét egy ideig nem érték el a vízsugarak, ezért a felső szintek teljesen leégtek. A tűzoltók végül egy szomszédos toronyházról tudták megkezdeni az épület tetejének oltását.

Forrás: AFP
Egy lakó az állványzaton