Tízévesen szült egy romániai kislány Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Egy mindössze tízéves leányanya történetén szörnyülködik a spanyol sajtó. A romániai kislány nem erőszak áldozata lett, szülei beleegyezésével élt nemi életet egy 13 éves fiúval. A nagyanya szerint ez normális a cigányok körében, és hasonló esetekről számoltak be romániai orvosok is.
Vágólapra másolva!

Egy tízévesen gyermeket szülő romániai kislány története borzolja a kedélyeket Spanyolországban. A kislány - aki a dél-spanyolországi Jerezben adott életet egészséges lánygyermeknek - nem erőszak áldozata lett, szülei tudtával és belegyezésével élt nemi életet egy 13 éves, szintén romániai fiúval. A jerezi kórház orvosai szerint az újszülött és az anya is jól vannak, a szülés során császármetszésre sem volt szükség.

"A lányom jól van, ahogy a kislány is. Nagyon boldogok vagyunk" - nyilatkozta spanyol újságíróknak az Olimpia néven bemutatkozó nagymama. Szerinte nem drámai, ami történt, inkább boldog esemény. "Mi ebben a korban házasodunk Romániában. Ez normális a cigányok közt" - mondta a nagymama, aki szerint van pénzük és megfelelő lakásuk is, nem várnak semmit a spanyol államtól.

Spanyolországban a világon az egyik legalacsonyabb a házassághoz szükséges életkor (kivételes esetekben, bírói engedéllyel már 14 évesek is házasodhatnak), de a gyermekkorú szülők ettől is elmaradnak. A helyi hatóság nyomozást is indított az ügyben, bár egyelőre csak azt vizsgálják, hogy miért nem járt iskolába a 10 éves anya, illetve miért nem járt orvosnál a szülés előtt.

Romániában a helyi sajtó beszámolói szerint a cigányok közt nem ritka a gyerekházasság. A délkelet-romániai Galacon (Galati) nemrég egy olyan 12 éves kislány szült, akinek az édesanyja is csak 23 éves, vagyis 11 évesen vált anyává. A nagyszülők - hasonlóan a spanyolországiakhoz - örömmel fogadták a gyermekáldást. A galaci kórház munkatársai az Adevarul című lapnak azt mondták: nem egyedi esetről van szó. Szerintük gyakori, hogy gyermekkorú kislányok szülnek a város környéki falvakban, a kislányokat nem hivatalosan már 11-12 éves koruk körül férjhez adják.