Tinédzsereket is gyanúsítanak a titokzatos orosz mészárlással

Vágólapra másolva!
Négy helybéli fiatalt gyanúsít az orosz ügyészség annak a múlt heti tömeggyilkosságnak az elkövetésével, amelyben egy egész ház népét mészárolták le késsel ismeretlenek. A titokzatos gyilkosságnak 12 áldozata volt, a gyanúsítottak között egy 16 és egy 17 éves fiú is van. A hatóságok szerint a fiatalok személyes ellenszenv miatt öltek, de az ügy sok részletét még mindig homály fedi.
Vágólapra másolva!

Négy fiatalt gyanúsítanak az orosz hatóságok annak a titokzatos tömeggyilkosságnak az elkövetésével, amelyben 12 embert mészároltak le egy dél-oroszországi családi házban - írja a BBC. A gyilkosság múlt pénteken történt a Rosztovtól délre található Kuscsevszkaja faluban, ahol több késszúrással öltek meg egy tatár származású gazdát, annak feleségét, gyermekét, unokáját, valamint szomszédaikat és vendégeiket.

A mészárlás után a házban senki, még a kisgyerekek sem maradtak életben, az épületet a támadók felgyújtották (a gyilkosság körülményeiről korábbi cikkünkben, itt olvashat részleteket). A brutális gyilkosság egész Oroszországban megrökönyödést keltett, ezért az ügy felgöngyölítését az orosz legfőbb ügyész vonta személyes felügyelete alá.

A BBC szerint az ügyészség csütörtökön jelentette be, hogy letartóztattak három gyanúsítottat, akik közül ketten testvérek. A gyanúsítottak 17 és 24 év közöttiek, és állítólag kábítószer volt náluk a letartóztatás idején. A negyedik gyanúsított egy 16 éves fiú, az ő letartóztatását néhány órával később jelentette be az ügyészség. Az első három férfi mind abból a faluból származik, ahol a mészárlást elkövették, a negyedik gyanúsított esetében erről nincs információ.

A brutális bűntény indítéka az ügyészség szerint az lehetett, hogy a fiatalok "személyes ellenszenvet tápláltak" az egyik áldozattal szemben. Az továbbra sem világos, hogy mért kellett emiatt 11 másik embert, köztük 4 gyermeket is megölniük a támadóknak.

Korábban több teória is szárnyra kapott a gyilkosság hátterével kapcsolatban: az egyik szerint a helyi alvilág akarta a brutális gyilkossággal megfélemlíteni a helyi farmereket. Ezt támasztja alá, hogy a rendőrség szerint két gyanúsított is "aktív tagja egy bandának", amely a környéken tevékenykedik. A környékbeli pletykák szerint fiatal korában a meggyilkolt családfő, Szerver Ametov is tagja volt egy környékbeli bandának, de ő már felhagyott korábbi életével, megházasodott, és tehetős földműves lett belőle.

Léteznek olyan találgatások is, amelyek szerint rasszista indíték volt a támadás hátterében, a meggyilkolt családfő ugyanis krími tatár. Egy másik verzió szerint a támadás célpontja a házban vendégként tartózkodó Vlagyimir Mironyenko lehetett, aki ismert üzletember, a rosztovi székhelyű Aston (Aszton) élelmiszeripari cég pénzügyi igazgatója volt. Ha viszont őt akarták eltenni láb alól, érthetetlen, hogy mért ennyi szemtanú előtt, egy vendégeskedés során tették azt. Egy orosz publicista arra a tényre is felhívta a figyelmet, hogy a házigazda feleségét, Galina Ametivát a többi áldozatnál sokkal brutálisabban, összesen 18 késszúrással gyilkolták meg, így lehet, hogy ő volt a kiszemelt célpont.