Részegen kísértek atomfegyvereket amerikai ügynökök

Vágólapra másolva!
Többször lerészegedtek munka közben azok az ügynökök, akiknek az amerikai atomfegyverek biztonságára kellett volna vigyázniuk szállítás közben. Egy minisztériumi vizsgálat szerint két esetben nyilvános helyeken tartóztatták le az ittas ügynököket.
Vágólapra másolva!

Többször részegen kísérték az amerikai atomfegyvereket szállító konvojokat az őrzésükkel megbízott ügynökök az amerikai engergiaiügyi minisztérium jelentése szerint - írja az AP hírügynökség. A vizsgálattal megbízott egyik hivatalnok szerint 2007 és 2009 között összesen 16 ilyen esettel találkoztak. Az Egyesült Államokban körülbelül 600 olyan szövetségi ügynök van, akik a nukleáris fegyverek és alkatrészek útját szokták biztosítani az országon belül.

A jelentés szerint két különösen súlyos eset történt, mindkettőben nyilvános bárokban vették őrizetbe a lerészegedett ügynököket, akik az éjszakai pihenő idejét töltötték a kocsmában, amíg a nukleáris fegyverek egy általuk biztonságosnak mondott kikötőben állomásoztak. A minisztérium szerint ugyan nem jellemzőek ezek az esetek, mégis fontos biztonsági problémára hívják fel a figyelmet. A jelentés szerint azt nem vizsgálták, hogy az ügynökök csak szolgálatban isznak, vagy egyébként is problémájuk van az alkohollal.

A minisztérium nukleáris biztonsággal foglalkozó részlegénél az előírások szerint az ügynökök már tíz órával munkakezdés előtt nem ihatnak alkoholt, a munka közbeni ellenőrzéseknél pedig már a legminimálisabb, 0,02 ezrelékes alkoholszintnél hazaküldik őket. A minisztérium nem nyilatkozott arról, hogy a jelentésben felsorolt esetek miatt elküldtek-e valakit, vagy történt-e bármilyen felelősségre vonás.