Megostromolta riói drogbandák fellegvárát a rendőrség

Vágólapra másolva!
Megostromolt és bevett egy nyomornegyedet a rendőrség Rio de Janeiróban. A Vila Cruzeiro nevű bádogváros drogbandák menedéke volt, a fegyvereseket azonban a haditengerészet közreműködésével elűzték. A brazil nagyvárosban az utóbbi egy hétben rendkívül elszaporodtak a bűnesetek, közel 30 ember vesztette életét az összecsapásokban.
Vágólapra másolva!

A brazil haditengerészettől kölcsönzött páncélozott járművekkel hatolt be a brazil rendőrség egy Rio de Janeiro-i bűnbanda megerősített székhelyére a Vila Cruzeiro nevű nyomornegyedben, csütörtökön. A katonai járműveket felgyújtott kocsikkal igyekeztek megakadályozni a behatolásban a bűnözők, majd tűzharc bontakozott ki, végül a riói rendőrség 350 fős elitegysége a szomszédos Almeaóba űzte a fegyvereseket - jelentette az AP. Az akció célja az volt, hogy letartóztassanak több, az elmúlt napokban a városban különösen elharapózott erőszakért felelősnek tartott drogbandavezért.

Az akcióban nyolc ember meghalt, egy rendőr megsebesült. Előtte bezáratták a közelben lévő üzleteket, és hazaküldtek a környékről 12 ezer iskolást és óvodást.

A brazil nagyvárosban vasárnap óta különösen megszaporodtak a bűntettek, a bűnözők több mint 40 autót és buszt gyújtottak fel, tömegével raboltak ki autósokat, vettek tűz alá rendőrőrsöket. Az erőszakos cselekményekben legalább 23 ember vesztette életét - többnyire bandatagok, a hatóságok 150 gyanúsítottat vettek őrizetbe különböző rajtaütésekben Rió északi és nyugati részein.

A rendőrök várhatóan folytatják az előrenyomulást a 13 nyomornegyedből álló, a bűnözés szempontjából kiemelten rossz helyzetben lévő, közelben fekvő Almeaóban is, amelyet évtizedek óta teljes mértékben drogbandák uralnak.

Forrás: AFP

A hatóságok célja, hogy 2014-re - amikor olimpiát rendez város - megtisztítsák Riót a bandáktól. Rió brazil szövetségi állam közbiztonsági igazgatója szerint nemcsak a bandák tagjainak letartóztatása fontos, de az is, hogy megfosszák őket biztos hátországuktól, elvegyék tőlük az általuk ellenőrzött területeket.