Amerikában is retteghet Putyin halálosztagától az orosz kémek lebuktatója

Vágólapra másolva!
Megnevezték Oroszországban azt az állítólagos kettős ügynököt, aki a gyanú szerint elárulta az FBI-nak a nyáron Amerikában lebuktatott 10 orosz kém kilétét. Serbakov tábornok magas rangú hírszerzési tiszt volt, aki jól ismerte az USA-ba telepített alvó ügynököket, és még a lebuktatásuk előtt az USA-ba emigrált. Egy magas rangú orosz kormányzati forrás szerint azonban hiába menekül, tudják, hol van, és valószínűleg már el is küldték érte a halálosztagot.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg kivégzőbrigádot küld Oroszország Amerikába, hogy likvidálja áruló kémfőnökét, aki a nyáron leleplezett 10 Amerikában dolgozó orosz ügynököt - írja orosz lapokra hivatkozva a Telegraph című brit napilap. A Kommerszant című orosz lap csütörtökön írta meg, hogy titkosszolgálati forrásai szerint egy bizonyos Serbakov tábornok volt az a kettős ügynök, aki nyáron feladta az amerikai hírszerzésnek a lebuktatott 10 orosz kémet, köztük Anna Chapmant.

Serbakov a Kommerszant szerint legalább egy esetben részt is vett azokon a kihallgatásokon, amelyeken az FBI a lebukott orosz kémeket vallatta. Az állítólagos áruló az SVR-nek, a szovjet KGB utódaként működő orosz titkosszolgálatnak dolgozott, és rálátása volt azokra a hosszú távú programokra, amelyek keretében "alvó ügynököket" telepítettek az USA-ba - írja a lap.

Serbakov állítólagos árulásának indítéka nem egyértelmű, lehetett pénz vagy más is - írja a Kommerszant. Az mindenesetre valószínűsíthető, hogy készült az akcióra mert a lánya már régóta Amerikában él, és 2010 elején a fia is kiköltözött az USA-ba. Ő maga néhány nappal azelőtt menekült ki az Egyesült Államokba, hogy az FBI júniusban megnevezte a lebuktatott orosz kémeket.

A Kommerszant szerint több jel is utalt arra, hogy a tábornok árulásra készült: tavaly például elutasított egy előléptetést, a feltételezések szerint azért, mert a kinevezés során hazugságvizsgálaton is át kellett volna esnie, és félt, hogy lebuktatja magát. Gennadi Gudkov, az orosz parlament alsóházának nemzetbiztonsági bizottsági elnöke azt nyilatkozta, hogy tudott Serbakov árulásáról, nyáron pedig Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is beszélt arról hogy tudja, ki az áruló.

"Elkerülhetetlen a sorsa"

Egy meg nem nevezett, vezető kormányzati tisztviselő a Kremlből a Kommerszantnak azt mondta, Serbakov tábornoknak már "nincs sok ideje, hogy árulását ízlelgesse". "Tudjuk, ki ő, és azt is, hogy hol van" - mondta a forrás, hozzátéve: "Nincs kétség afelől, hogy már elküldtek érte egy Mercadert".

Ramón Mercader a szovjet hírszerzés bérgyilkosa volt, aki Sztálin utasítására 1940-ben meggyilkolta a mexikói emigrációban élő bolsevik vezetőt, Lev Trockijt; azóta a Mercader Oroszországban a kivégzőbrigád szinonimája - jegyzi meg a Telegraph. "Az ilyen emberek sorsa elkerülhetetlen: egész hátralévő életében rettegni fog a bosszútól" - tette hozzá a Kommerszantnak nyilatkozó forrás.

A Serbakov által okozott károkat az orosz titkosszolgálat hatalmasnak tartja, sokak szerint ez volt az egyik legnagyobb fiaskó a szolgálat eddigi történetében. A leleplezett kémek ügye után olyan hangok is megjelentek a sajtóban, miszerint teljesen újra kellene szervezni a titkosszolgálatot, ha ilyen magas szinten is kettős ügynök tudott épülni a rendszerbe. "Hatalmas a felfordulás, ami miatt fejek fognak hullani" - mondta a meg nem nevezett Kreml-forrás a Kommeszantnak.

A nyáron lebuktatott 10 orosz kémet az USA egy a hidegháborús időket idéző kémcsere keretében adta ki Oroszországnak, a kémekért cserébe Moszkva 4 kémkedésért elítélt foglyot adott át Amerikának (erről itt olvashat bővebben). A nyáron lebuktatott orosz kémek között volt Mikhail Vaszenkov, aki Juan Lazaro néven tevékenykedett az USA-ban, és állítólag évekre előre meg tudta szerezni az amerikai elnök utazási menetrendjét. Egy másik lebuktatott ügynök a különös szépsége miatt azóta ismert orosz közszereplővé vált Anna Chapman volt, aki kémmúltját nyíltan vállalva kezdett modellkarrierbe.

(Az amerikai kémbotrányról minden cikkünket megtalálja ezen a gyűjtőoldalon).