Megtámadtak egy NATO-bázist Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Nyolc támadó meghalt abban az összecsapásban, amelyben tálib katonák rohamoztak meg egy NATO-bázist Afganisztán keleti részén. A bázist védő katonák közül senki sem sérült meg.
Vágólapra másolva!

Tálib katonák támadtak rá a harmadik legnagyobb NATO-bázisra Afganisztánban a Spiegel szerint.A jalalabadi katonai repülőtér melletti támaszpont elleni támadásban a tálibok szerint 14 öngyilkos merénylő vett részt, közülük NATO értesülések szerint a nemzetközi erők 8-at lelőttek.

A repülőtérről füst szállt fel, és robbanásokat is lehetett hallani a Spiegel információi szerint. A harc két órán keresztül tartott, végül a NATO-erőknek és az afgán katonáknak sikerült visszaverniük a támadókat. A csata során harci helikoptereket is bevetettek.

A NATO közlése szerint a védők közül senki sem halt meg, a támadok közül pedig 8-an vesztették életüket, köztük egy öngyilkos merénylő. Ahmad Sia Abdilsoi, a helyi kormányzat szóvivője szerint azonban 4 támadó halt meg az összecsapásban, 2 pedig azért halt meg, mert felrobbantották a magukon lévő robbanóanyagot.

A jalalabadi NATO-bázist korábban már megtámadták a tálibok, ekkor rakétákat és egy autóbombát is bevetettek, és két NATO-katonát is megsebesítettek. A bázis a harmadik legnagyobb támaszpont az országban, nagy erőkkel védik, 2500 katona és az amerikai hadsereg számos katonai repülőgépe állomásozik ott.

Nem sokkal a támadás után egy pokolgépet is felrobbantottak Afganisztán északi részén, a merényletben nyolc ember vesztette életét. A Spiegel szerint a bombát egy motorra erősítették és egy forgalmas piacon robbantották fel szombaton Emam Sehab kerületben. A merénylét során 18 ember sérült meg, a célja pedig egy helyi katonai vezető volt, aki a robbanás során szintén meghalt.