Repülőgép-hordozó nélkül marad a brit haditengerészet

Vágólapra másolva!
Utolsó útjára indult a brit flotta zászlóshajója, az Ark Royal repülőgép-hordozó, amelyet hamarosan kivonnak a hadrendből. Leszerelik a Harrier típusú harci gépeket is, amelyeket F35-ös vadászok váltanak. Nagy-Britanniának leghamarabb tíz év múlva lesz új anyahajója, ezért nyugalmazott admirálisok aggódnak a Falkland-szigetek biztonságáért.
Vágólapra másolva!

Szerdán szállt fel az utolsó, Harrier típusú gépekből álló kötelék a brit flotta zászlóshajójáról, az Ark Royal repülőgép-hordozóról. A költségcsökkentés keretében hamarosan a hajót és Harriereket is kivonják a hadrendből. A Harrierek helyét 2011-től amerikai gyártmányú F35-ös gépek veszik át, viszont Nagy-Britanniának leghamarabb 2020-ban lesz újra repülőgép-hordozója.

Az 1981-ben vízre bocsátott Ark Royal korábban részt vett a balkáni békefenntartó hadműveletekben, illetve az Irak elleni 2003-as invázióban is. Utolsó útja az Északi-tengeren át Hamburgba vezet, ahonnan a tervek szerint december 3-án tér vissza Portsmouthba. Jerry Kyd kapitány a BBC-nek azt mondta: könnybe lábadt a szeme, amikor az utolsó Harrier elrugaszkodott a fedélzetről.

A BBC szerint a Királyi Haditengerészet nyugalmazott admirálisainak egy csoportja figyelmeztette a kormányt: repülőgép-hordozók nélkül ismét fennáll a veszélye, hogy Argentína megtámadja az Atlanti-óceán déli részén fekvő Falkland-szigeteket (az argentinok 1982-ben rohanták le a szigeteket, majd a brit expedíciós erők visszafoglalták azokat). A védelmi minisztérium szerint azonban Nagy-Britannia továbbra is képes megvédeni a szigeteket.