Kínától várják a koreai konfliktus oldását az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Kína az egyetlen ország a világon, amelynek befolyása van Észak-Koreára, de Peking eddig nem mutatott hajlandóságot arra, hogy elítélje az országot. Amerikai és japán tisztviselők azt szorgalmazzák, hogy Peking vállaljon az eddiginél nagyobb szerepet a két Korea között kialakult konfliktus oldásában.
Vágólapra másolva!

Amerikai tisztviselők szerint Kína használhatá az Észak-Koreával való kapcsolatát, hogy hatástalanítsa a két korea között kialakult konfliktust - írja a BBC. Kína az egyetlen ország, amelynek befolyása van a Észak-Koreára, de Peking eddig nem mutatott hajlandóságot arra, hogy elítélje az országot.

"Reméljük, hogy Kína használni fogja a befolyását" - mondta a BBC szerint az amerikai külügyi szóvivő, aki szerint az első feladat a feszültség csökkentése lenne, majd arra kéne rávenni Észak-Koreát, hogy állítsa le az atomfegyverkezést. Nemcsak az amerikaiak, de japán tisztviselők is sürgették Kínát, hogy vállalja magára a vezető szerepet a konfliktus oldásában.

A kínai külügyminiszter korábban azt mondta, hogy nyugtalanítja őket a kialakult helyzet. "Nagyon reméljük, hogy mindkét fél megőrzi higgadtságát, és mihamarabb tárgyalni kezdjenek, nehogy még egyszer előfordulhasson egy ilyen eset" - idézi a BBC Hong Leit.

Kedden magyar idő szerint fél 7-kor tűz alá vett egy dél-koreai szigetet az észak-koreai hadsereg, amire a déliek lövésekkel válaszoltak. A dél-koreaiak szerint két katonájuk meghalt, többen pedig megsebesültek az incidensben, amely az egyik legsúlyosabb konfliktus a két ország között, amióta 1953-ban békeszerződés nélkül befejeződött a koreai háború.