Két évtized diktatúra után tartanak választásokat Mianmarban

Vágólapra másolva!
Többpárti demokráciává alakítanák a 20 éve diktatórikusan irányított Mianmart (Burmát) a vasárnap rendezett parlamenti választások, amelyeken több tucat párt indult a hadsereg által vezetett délkelet-ázsiai országban. A diktátorok által felkínált demokráciában azonban nem hisznek sem az ellenzéki pártok, sem az USA: a választásokat a rendszer kritikusai manipulált színjátéknak tartják, a legnagyobb ellenzéki erő pedig bojkottra szólította fel híveit.
Vágólapra másolva!

Húsz év szünet után először tartanak országos parlamenti választásokat vasárnap az eddig diktatórikusan irányított Mianmarban (Burmában). Az országot irányító katonai junta a választások után demokratikus átmenetet ígér, az ellenzéki indulók szerint azonban a választást a hatalom rengeteg eszközzel igyekszik manipulálni, így az nem több egy nagyszabású színjátéknál - írja a BBC.

A délkelet-ázsiai országban a hivatalos adatok szerint több mint 37 párt mintegy 3000 jelöltje indul. A legnagyobb pártok ugyanakkor mind a jelenlegi katonai vezetéshez kötődnek, a jelöltek kétharmadát az a két párt állította ki, amelyek vezetői maguk is katonai vezetők voltak korábban.

A választás idejére sem újságírókat, sem külföldi megfigyelőket nem engedtek be az országba: több külföldi médium ugyan a helyszínről tudósít, de biztonsági okokra hivatkozva a nem nevezik meg az országban tartózkodó riportereiket.

Fegyveres katonák mindenhol

A Guardian brit napilap tudósítója szerint Rangunban, az ország korábbi fővárosában rendőrök és katonáklepték el a szavazóhelyiségeket a szavazás napján: a lap szerint még a legkisebb külvárosi körzetekben is felfegyverzett, testpáncélt viselő katonák őrizték a szögesdrótokkal is körbevett szavazóhelyiségeket. A lap tudósítója a városban egyetlen ellenzéki plakátot sem látott, röplapokat és posztereket csak a katonai juntához kötődő pártok használtak.

A Guardian titokban 20 szavazóhelyiséget keresett föl Rangunban, ahol beszámolója szerint nagyon alacsony volt a választási részétel. A legtöbb szavazóhelyiségben több választási tisztviselő tartózkodott, mint szavazó, és sehol sem kellett sorba állni - írja a lap, amely szerint több helyen teljesen üresek oltak a szavazó helyiségek.

A Guardian úgy tudja, hogy sokakat megfenyegettek, bajba kerülnek, ha nem a jelenlegi vezetés pártjaira szavaznak. Sokan ezért nem is mennek el szavazni, de a lap beszélt olyan emberekkel is, akik mégis a junta pártjai ellen voksoltak. Ők ugyanakkor hozzátették: nagyon félnek a megtorlástól.

Manipulációról beszélnek

Bár Mianmar 20 éve először választhat parlamentet, a BBC szerint Rangunban nem érezhető semmilyen izgalom vagy komolyabb várakozás. A legnagyobb ellenzéki párt a választás bojkottjára szólított fel, miután vezetője, a Nobel-békedíjas Ang Szan Szú Kji nem indulhatott a választásokon, több más ellenzéki párt pedig csalásokról beszél. Az egyik ellenzéki párt vezetője szerint sok szavazót előszavazásra hívtak be már a választások előtt, ide azonban az ellenzék nem delegálhatott megfigyelőket, így az eredmény könnyen manipulálható.

A diktatórikus vezetés által szervezett választásokat korábban több amerikai és brit tisztviselő is kritizálta: Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy a választás rávilágít a katonai junta visszaéléseire, Barack Obama amerikai elnök pedig közölte: ez a szavazás minden, csak nem szabad és igazságos.

Mianmarban utoljára 1990-ben tartottak többpárti választásokat, ezt a Nemzeti Demokratikus Liga nyerte meg, de a katonai rezsim megsemmisítette az eredményeket (Mianmar konfliktusainak gyökeréről korábbi összefoglalónkban, itt olvashat). Az ellenzék vezetője, Aung Szan Szú Kji az ezt követő 18 évből 12-őt töltött házi őrizetben. A junta 2008 elején tett ígéretet arra, hogy 2010-ben demokratikus választásokat ír ki (erről itt olvashat részletesen).