Károly herceg szerint nem kizárt, hogy Camilla királyné lesz

Vágólapra másolva!
"Meglátjuk, nem kizárt" - válaszolta egy interjúban Károly brit trónörökös arra a kérdésre, hogy felesége, Camilla megkapja-e a királynéi címet, ha ő király lesz. Az angol hagyomány szerint a király felesége viselheti a "Queen" címet, de korábban Károlyék többször utaltak arra, hogy Camilla nem erőltetné ezt, inkább csak hercegnő maradna.
Vágólapra másolva!

Károly herceg, brit trónörökös első ízben utalt rá egy interjúban, hogy felesége, Camilla királynéi címet kaphat, ha ő király lesz. Károly az NBC amerikai hírtelevíziónak adott interjúban nyilatkozott erről. A riporter arról kérdezte, hogy trónra lépése esetén Camilla királyné lesz-e. "Majd meglátjuk. Nem kizárt" - válaszolta kis hezitálás után a trónörökös.

Az angol monarchikus szokásjog szerint a mindenkori király feleségének nem hercegnői, hanem a Queen (királynő, királyné) rang és a felség megszólítás jár, jóllehet fordítva ez nem érvényes. Vagyis a királynő férje mindig hercegi rangot visel, kötelező megszólítása pedig királyi fenség.

Károly és Camilla öt évvel ezelőtti házassága után azonban olyan hivatalos nyilatkozatok láttak napvilágot, hogy Camilla, Cornwall hercegnője nem tartana igényt a királynői címre, inkább hercegnő maradna.

A kettő között csupán jelentésbeli különbség van, hiszen egyik cím sem jár alkotmányos jogokkal. Közvélemény-kutatások azonban arról tanúskodnak, hogy a britek közül sokan nem vennék jónéven, ha Camillát, Károly második feleségét - akit Diana halála után nyolc évvel vett feleségül a trónörökös - felségnek kéne szólítani. Az angolok egy része ugyanis úgy látja, hogy Károly és a gépkocsibalesetben szörnyethalt Diana házassága Camilla miatt ment tönkre.