Ismét Talabánit választották Irak államfőjévé

Vágólapra másolva!
Az iraki parlament újraválasztotta az eddigi elnököt, aki ismét miniszterelnöknek kérte fel a hivatalban lévő kormányfőt, Núri al-Málikit. A pozíciókat egy hatalommegosztási megállapodás alapján osztották ki, az iraki szunniták azonban máris felrúgottnak tekintik az egyezséget, és kivonultak a parlamentből.
Vágólapra másolva!

Az iraki parlament csütörtökön ismét államfővé választotta Dzsalal Talabanit, a kurd szövetség jelöltjét. A politikus megbízatása négy évre szól. Talabani azonnal bejelentette, hogy Núri al-Máliki jelenlegi miniszterelnököt bízza meg az új kormány megalakításával.

Az államfőválasztás annak ellenére sikeres volt, hogy előtte kivonult a parlament ülésterméből Ijád Allávi volt kormányfő pártjának, az Iraki Blokknak majd minden képviselője. A parlament előzőleg éppen ennek a csoportosulásnak a tagját választotta meg házelnökké.

Az Iraki Blokk tiltakozó kivonulása miatt kérdésessé vált, hogy milyen arányban tudják majd bevonni a hatalomba az Allávi mögött álló szunnitákat, akik máris a hatalommegosztási megállapodás megsértésével vádolták meg a síita többséget. A szunniták azon háborodtak fel, hogy a parlament visszadobta javaslatukat, mely szerint még az államfő megválasztása előtt el kell törölni egyes rendeleteket. A pártnak azokkal a döntésekkel van problémája, amelyekkel a párt egyes tagjait eltiltották kormánypozíciók betöltésétől, mert tagjai voltak az előző rendszer kormánypártjának, a Baasz Pártnak.