Elsült dél-koreai ágyú törte meg a csendet a két Korea határán

Vágólapra másolva!
Véletlenül elsült egy dél-koreai ágyú a két Korea határán vasárnap, és belőtt az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe. A dél-koreai hadsereg szerint a lövés nem szándékos támadás volt, hanem baleset, amiről tájékoztatták is Észak-Koreát, választ viszont nem kaptak.
Vágólapra másolva!

Egy véletlenül elsült dél-koreai tüzérségi ágyú szította tovább a pattanásig feszült helyzetet vasárnap Észak- és Dél-Korea között, miközben megkezdődött az észak-koreai határ közelébe tervezett nagyszabású dél-koreai tengeri hadgyakorlat. A gyakorlatot Észak-Korea háborús provokációnak tekinti, és közölte, hogy minden a területe ellen irányuló lépést katonai csapással torol meg: a Yonhap hírügynökség szerint ezután, vasárnap délután a két ország szárazföldi határán a dél-koreai hadsereg tüzérsége leadott egy lövést az országokat elválasztó demilitarizált zóna felé.

A lövés a dél-koreai Paju település katonai bázisán, egy gyakorlat közben sült el, a közlemény szerint véletlenül. Az észak felé kilőtt 155 milliméteres tüzérségi lövedék még a határ déli oldalán , egy domboldalban csapódott be, és senkit nem sebesített meg - írja a Yonhap a hadseregre hivatkozva. Egy katonai illetékes közölte, hogy a lövést leadó egység nem készült tüzérségi bevetésre, a korábban megtöltött ágyút nem szándékosan lőtték ki. A dél-koreai hadsereg azonnal üzenetet küldött Észak-Koreának arról, hogy a lövés nem szándékos volt, Észak-Korea azonban még nem adott választ.

(A két Korea közötti feszült helyzetről és a vasárnap kezdődött hadgyakorlatról itt olvashat részletesen.)