Egy év után engedtek el egy brit házaspárt a szomáliai kalózok

Vágólapra másolva!
Majdnem pontosan egy évet töltött a szomáliai kalózok rabságában egy brit nyugdíjas házaspár, akiket tavaly novemberben raboltak el vitorlás hajójukkal. Paul és Rachel Chandlert vasárnap engedték szabadon, állítólag busás váltságdíjáért cserébe.
Vágólapra másolva!

Kiszabadult a szomáliai kalózok rabságából vasárnap egy brit házaspár. Paul és Rachel Chandlert egy évvel ezelőtt raboltak el vitorlás hajójukkal együtt a Seychelles-szigeteknél. A brit nyugdíjasokat az etiópiai határhoz közeli Adadóban engedték el, amely Himam és Heebben, egy önhatalmúlag kikiáltott önálló szomáliai területben fekszik. A kalózok a helyi hatóságoknak adták át a házaspárt.

Mindketten egészségesek, de kimerültek. Elengedésükkor ugyanazt a ruhát viselték, amelyben elrabolták őket, és amelyet gyakorlatilag egész fogságuk ideje alatt viseltek. A túszejtőkkel a napokban kötöttek megállapodást a házaspár szabadon bocsátásáról. Bár a tárgyalások résztvevői közül senki nem ejtett szót váltságdíjról, helyi információk szerint csaknem 320 ezer dollárt fizettek a kalózoknak a házaspárért. Korábban 400 ezer dollárt is fizettek értük, de akkori szabadon bocsátásuk meghiúsult.

A 60 éves Paul Chandler és 57 éves felesége Nairobin keresztül órákon belül hazatérhet repülőgéppel. A férfi korábban közölte, esetüket nem szabad kalózkodásnak nevezni, egyszerűen emberrablásról, zsarolásról és kínzásról van szó.

Szomáliai kalózok harminc elrabolt külföldi hajót birtokolnak, a rajtuk talált legalább 510 emberrel együtt. A múlt héten 17 millió dollárt zsebeltek be egy szingapúri teherhajó és egy dél-koreai tartályhajó elengedéséért. A tengeri rablók az utóbbi öt év alatt több száz millió dollárt csikartak ki a markukba kaparintott hajókért cserébe, aminek eredményeként egyre korszerűbb eszközök birtokában a szomáliai partoktól még távolabb közlekedő hajókra csapnak le.