Civil áldozatai is vannak az észak-koreai ágyúzásnak

Vágólapra másolva!
Két civil is életét vesztette a keddi észak-koreai ágyúzásban a Dél-Koreához tartozó Jonpjong szigeten. Őket szerdán találták meg a romok között. Velük négyre emelkedett a támadás halottainak száma.
Vágólapra másolva!

Két helyi lakos holttestére bukkantak a Dél-Koreához tartozó Jonpjong szigeten, amelyet kedden ért észak-koreai tüzérségi támadás - jelentette a BBC. A két hatvan év körüli helyi lakos összeégett holttestét szerdán találták meg, feltehetően építőmunkások voltak. Velük együtt négyre emelkedett a fegyveres összecsapás áldozatainak száma, kedden két déli tengerészgyalogos is életét vesztette.

A tüzérségi lövedékek, amelyek közül több tucat csapódott be a sziget területén, 18 embernek okoztak sérüléseket, és több szomszédságot romba döntöttek a Phenjan által vitatott hovatartozású szigeten. A sziget lakói közül sok százan menekültek el a szárazföldre.

Dél-Korea, amely viszonozta a tüzet, bejelentette, hogy felfüggesztette az északiaknak nyújtott élelmiszersegély szállítását, és rakétatámadással fenyegetőzik az esetleges további provokációk esetére. Észak-Korea szerint ugyanakkor a déliek provokálták ki a támadást azzal, hogy északi területre lőttek egy katonai hadgyakorlat alkalmával.

A fegyveres összecsapás az egyik legsúlyosabb konfliktus a két ország között, amióta 1953-ban - békeszerződés nélkül - befejeződött a koreai háború. A támadásról bővebben korábbi cikkünkben olvashat, a konfliktus hátteréről itt találhat bővebb információkat.