Rablógyilkossággal is gyanúsítják a Los Angeles-i összeesküvés magyar vezérét

Vágólapra másolva!
Ausztriai rablógyilkossággal is gyanúsítják a Los Angeles-i emberrablás miatt Bécsben elfogott magyart. Állítólag egy negyven évvel ezelőtti kettős rablógyilkosság egyik tettese volt, most DNS-minta alapján vizsgálják az érintettségét.
Vágólapra másolva!

Egy 1969-ben elkövetett, kettős gyilkossággal végződő rablótámadásban részvétellel is gyanúsítják Ausztriában a magyar származású, 70 éves K. Istvánt, akit a Los Angelesben tervezett emberrablás miatt tartóztattak le Bécsben. Az 1969-es rablótámadás során két tettes a nyílt utcán gépfegyverrel rabolta ki, majd lőtte le egy áruházlánc két alkalmazottját.

A férfit nemzetközi elfogatóparancs alapján vették őrizetbe a múlt héten, miután őt és három társát azzal gyanúsítják az Egyesült Államokban, hogy el akart rabolni, megzsarolni és megölni egy Los Angeles-i üzletembert. A három másik magyart az USA-ban fogták el.

K. Istvánt már 1969-ben is meggyanúsították a rablótámadással, de akkor nem állt rendelkezésre elég bizonyíték a vádemeléshez. Az osztrák nyomozók most modern eszközökkel is megvizsgálják az akkori tárgyi bizonyítékokat, vagyis DNS-mintát vesznek róluk és összehasonlítják a gyanúsított DNS-ével. A hatóságok nem zárják ki, hogy a férfi további bűncselekményekben is érintett lehet, ezért adatait több másik nyomozással is egybevetik.

A férfit október 30-án vették őrizetbe volt felesége bécsi lakásában. Az osztrák rendőrség és az FBI bécsi képviselőinek feltételezése szerint rendkívül veszélyes bűnözőről van szó.

A Fox News amerikai hírcsatorna az FBI-ra hivatkozva jelentette a múlt szombaton, hogy négy magyar férfi el akart rabolni egy Los Angelesben ékszerboltokkal és marihuána-gyógyszertárral rendelkező üzletembert, Vadim Shapirót. Az FBI szerint a bűncselekményt a Bécsben élő K. István tervelte ki, aki Shapiro elrablásához maga is illegálisan be akart jutni az Egyesült Államokba. Az ügyről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.