A pápa és az óvszer viszonyát magyarázza a Vatikán

Vágólapra másolva!
A Vatikán szerint egy fordítási hiba miatt félreértették az olaszok a pápa óvszerrel kapcsolatos kijelentését, XVI. Benedek nemcsak a férfi prostituáltak, hanem a nők és a transzvesztiták esetében is elfogadhatónak tartja az óvszerhasználatot. A magyarázat szerint minden olyan esetben engedékeny a pápa, amikor valakinek az életét védi meg az óvszer.
Vágólapra másolva!

Pontosította a Vatikán a pápa óvszerrel kapcsolatos, nagy visszhangot kiváltott nyilatkozatát kedden - írja a BBC. Az óvszer használatát eddig teljesen elutasító és ellenző katolikus egyház feje egy interjúkötetben beszélt arról, hogy bizonyos esetekben, például a nemi betegségek megelőzése érdekében elfogadható az óvszer használata (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).

Az interjúkötet csak szerdán jelenik meg Olaszországban, de a hétvégén kiszivárgott részletek szerint a pápa engedékenyen beszélt a férfi prostituáltak óvszerhasználatáról is. A Vatikán szóvivője szerint ezt a kijelentést magyarázták félre egy fordítási hiba miatt. A könyv olasz változatában a prostitúció nőnemű alakja szerepel az idézett részben, de a német változatban a szó hímnemű alakját használták, ez okozta a félreértést.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő azt mondta, megkérdezte a pápát, hogy tudatosan különböztette-e meg a férfi prostítúciót, mire Benedek határozott nemmel válaszolt. A szóvivő szerint a pápa arra gondolt, hogy minden olyan esetben megengedhető az óvszer használata, amikor valakitaz életét veszélyeztető kockázatoktól véd meg, "legyen az nő, férfi vagy transzexuális" - idézi a szóvivőt a BBC.

A szóvivő arra is figyelmeztettet, hogy az óvszerhasználattal kapcsolatos kijelentések ellenére a Vatikán továbbra is úgy gondolja, hogy az AIDS és a HIV elleni legjobb védekezés a szexuális szokások megváltoztatása. A homoszexualitással és a mesterséges fogamzásgátlással kapcsolatban sem változott a pápa véleménye, az interjúkötetben újra megerősíti, hogy a Vatikán mindkettőt ellenzi - írja a BBC.

Katolikus elemzők a pápa óvszerrel kapcsolatos kijelentéseit is forradalminak ítélték, kis engedmény azt jelezheti, hogy jelentősen átreformálják a katolikus egyház szexualitással és fogamzásgátlással kapcsolatos elveit (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).