Jól van, de a maláriától fél a Szudánban elrabolt magyar

Vágólapra másolva!
Egy hatalmas károkat okozó szudáni piramisjátékra akarták felhívni a világ figyelmét azok az emberrablók, akik múlt pénteken elraboltak egy magyar ENSZ-alkalmazottat Dárfúrban - közölte a Külügyminisztérium. Az emberrablók telefonon jelentkeztek be az ENSZ-nél, és megengedték, hogy az épp ott tárgyaló kairói magyar nagykövet beszéljen az elrabolt Papp Istvánnal.
Vágólapra másolva!

Telefonon jelentkeztek hétfő este az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erejének (UNAMID) szudáni válságkezelő központjában azok az emberrablók, akik foglyul ejtették a Dárfúrban dolgozó magyar ENSZ-alkalmazottat - közölte a Külügyminisztérium. Az emberrablók Papp István elrablását azzal magyarázták, hogy így kívánják felhívni a szudáni kormány és a világ figyelmét arra, hogy milyen súlyos anyagi kár érte a terület lakosságát egy idén tavasszal elindult piramisjáték miatt.

A túszejtők az UNAMID-tól követelték az említett probléma megoldását, a piramisjáték hatásainak enyhítését, konkrét követelést ugyanakkor egyelőre nem említettek - közölte a Külügyminisztérium. Pataki Eszter, a Külügyminisztérium szóvivője az [origo]-nak azt mondta, hogy a kairói magyar nagykövet épp a szudáni titkárságon tárgyalt, amikor az emberrablók hívása beérkezett, ezért ő is tudott beszélni velük. Az emberrablók megengedték, hogy a nagykövet magyarul beszéljen az elrabolt férfival, így megbizonyosodhatott róla, hogy valóban ő van a vonal túlsó végén - mondta Pataki.

A szóvivő a férfi érdekében nem akart részleteket elmondani a beszélgetésről, de annyit közölt, hogy a túszul ejtett magyar állampolgár egyelőre jól van, nincs komolyabb baja. A szabadulása érdekében a szudáni hatóságok tárgyalnak az emberrablókkal, a Terrorelhárító Központ helyszínre küldött munkatársai a kapcsolattartásban segítik őket - tette hozzá.

Az ENSZ vizsgálja a rádióinterjút

Az ENSZ biztonsági kérdésekkel foglalkozó részlegének (DSS) szakértői közben elemezni kezdték a Szudánban elrabolt magyarral készült telefonos interjú hangfelvételét, amelyet a Dabanga dárfúri rádió készített a férfival - közölte a New York-i magyar állandó ENSZ-képviselet kedden. A dárfúri rádió által készített interjút szintén azért ellenőrzik, hogy teljes bizonyossággal meg tudják állapítani: valóban Papp István hangja volt hallható a sugárzott felvételen.

A Dabanga rádió vasárnap lépett kapcsolatba az október 7-én el-Fáserben elrabolt magyar ENSZ-békefenntartóval. A rádiónak Papp Istvánként bemutatkozó férfi azt mondta, hogy egy táborhoz hasonló helyen tartják fogva, ahol mintegy 100 egyenruhás tartózkodik. Elmondta, tart attól, hogy fogvatartói rátámadnak vagy megölik, és amiatt is aggódik, hogy esetleg maláriát kaphat, mert körülötte többen betegek. (Papp elrablásáról itt, a rádió hangfelvételéről itt olvashat részletesen).

A DSS pozitív jelnek tekinti, hogy az emberrablók a Dabanga rádión keresztül jelentkeztek, mert a legutóbbi - az érintettek kiszabadulásával végződő - dárfúri emberrablási esetben is ezt a csatornát alkalmazták - áll a képviselet közleményében. Az ENSZ-szakértők szerint a szudáni hatóságok is tudják, hogy az emberrablókkal ezen a rádión keresztül lehet kapcsolatot tartani. A DSS képviselője azonban a magyar képviselet munkatársaival folytatott hétfői videokonferencián közölte: "nem szabad abban reménykedni, hogy az ügy rövid időn belül megoldódik".

Az ENSZ helyi csoportja egy szudáni válságkezelő csoport felállítását tervezi. A magyar képviselet álláspontja szerint ehhez Magyarország is hozzájárulhat kétoldalú kapcsolatfelvételek során.