Radikális megszorításokat jelentett be a brit pénzügyminiszter

George Osborne (jobboldalt) és Danny Alexander
Vágólapra másolva!
Félmillió állami alkalmazott elbocsátását és a nyugdíjkorhatár emelésének előbbre hozását is tartalmazza a brit pénzügyminiszter által bejelentett gazdasági megszorító csomag. Összesen 27 ezer milliárd forintnyi megtakarítást szeretnének elérni öt év alatt, ami azt jelenti, hogy ez a legnagyobb megszorítás a második világháború óta Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi évtizedek legradikálisabb nagy-britanniai költségvetési takarékossági intézkedéscsomagját jelentette be George Osborne brit pénzügyminiszter szerdán. Többek között félmillióval csökkentenék az állami alkalmazottak számát, és előbbre hoznák a nyugdíjkorhatár emelését is. A második világháború óta nem volt ilyen nagy megszorítás Nagy-Britanniában - írja a BBC.

Hónapokon át tartó belső viták előzték meg George Osborne bejelentését, de már kedden kiszivárgott, hogy a védelmi költségvetést és a BBC közszolgálati adónak juttatott forrásokat jelentősen visszafogják. A brit kormány új bankadót is be kíván vezetni, ennek részleteit csütörtökön fogják közölni.

Osborne a londoni alsóházban ismertette a hetek óta feszült figyelemmel várt, hivatalosan "Átfogó kiadási felülvizsgálat" című, összesen nettó 83 milliárd font (27 ezer milliárd forint) kiadáscsökkentést tartalmazó megszorító csomagot. A miniszter szerint ezzel a csomaggal "a szakadék széléről" lép vissza a brit gazdaság.

Osborne azt mondta, a négy éven át végrehajtandó megszorításokat az igazságosság, a reform és a gazdasági növekedés vezérli. Az ellenzéki Munkáspárt gazdasági felelőse, Alan Johnson azonban úgy fogalmazott, hogy a kormány intézkedései "felelőtlen szerencsejáték az emberek megélhetésével", és veszélybe sodorják az amúgy is törékeny növekedési kilátásokat. Az alsóházban feszült volt a légkör, az ülést levezető elnöknek rendre kellett utasítania a képviselőket a bekiabálások miatt.

A brit költségvetésből jelenleg naponta 120 millió fontot (40 milliárd forintot) kell csak az államadósság kamataira fordítani; ami évente több mint 43 milliárd font kamatköltség. Osborne szerint jelenleg Nagy-Britannia küszködik a legmagasabb strukturális államháztartási deficittel egész Európában.

A konzervatív-liberális kormánykoalíció tervei között van, hogy a nyugdíjkorhatár emelését 66 évre a korábbi 2026-ról előbbre hozzák 2020-ra. Szigorú megtakarításokat kell végrehajtani a legtöbb területen, a kivételt csak az oktatás és az egészségügy jelenti, ahol nagyjából szinten tartják a forrásokat.

A költségvetés felügyeletét ellátó hivatal szerint a program eredményeként 2014-15-re mintegy félmillió munkahely fog megszűnni a közszférában. Osborne azt nem közölte, hogy pontosan mely állásokat számolják fel, de a megtakarítások alapján nagy leépítések várhatók a külügyi területen.