Második fordulóban döntenek a brazilok a gerillaharcos elnökjelöltről

Vágólapra másolva!
Második fordulót tartanak a brazil elnökválasztáson, mivel első fordulóban nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét Dilma Rousseff, Lula da Silva leköszönő elnök pártfogoltja. Roussef lehet az első női elnök Brazíliában, és ha megválasztják ő lesz a világ leghatalmasabb asszonya.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült megszereznie a szavazatok több mint 50 százalékát a brazíliai választás első fordulójában a nyolc év után leköszönő Lula da Silva elnök pártfogoltjának, Dilma Rousseffnek. A munkáspárti Roussef a voksok 98 százalékának összeszámolása után 47, míg legerősebb ellenfele, a szociáldemokrata Jose Serra 33 százalékot szerzett. A két jelölt között négy héten belül második választási forduló dönt.

A BBC szerint feltehetően a zöldpárti jelölt, Marina Silva meglepően jó, 19 százalékos eredménye miatt sem sikerült Rousseffnek már az első fordulóban diadalmaskodni - mint azt előzőleg számos közvélemény-kutatás jósolta -, ugyanakkor sok szavazót elbizonytalanított, hogy Rousseff egyik közvetlen munkatársa korrupciós ügybe keveredett. A világ hamarosan leghatalmasabb asszonyáról ebben a cikkben olvashat bővebben.