Megbüntették a révkomáromi tévét a szlovák nyelvtörvény megsértéséért

Vágólapra másolva!
Néhány tízezer forintnyi bírsággal sújtotta a szlovák televíziós tanács a révkomáromi városi tévét, mert tavasszal szlovák fordítás nélkül közölt egy két magyar reklámot. A tévé szerint a megrendelő nem akart szlovák hirdetést,és az ügy óta több hirdetőt veszítettek a közelező fordítás költségei miatt.
Vágólapra másolva!

Pénzbüntetést kapott a révkomáromi városi televízió a szlovákiai államnyelvtörvény megsértése miatt - írja az Új Szó című pozsonyi napilap szombati kiadása. A lap szerint a Szlovák Televízió és Rádió Tanácsa az államnyelvről szóló törvényre hivatkozva pénzbírsággal sújtotta a Com-média Kft.-t, mert az általa működtetett városi televízió kizárólag magyar nyelven sugárzott két hirdetést. A társaságra összesen 136 euró bírságot (kb. 38000 forint) szabdak ki.

A kifogásolt reklámok ügye április óta húzódott, akkor kérette be a tévétanács a városi tévé egyik adását ellenőrzésre, és emelt kifogást a reklámok miatt. Azóta folyt a levelezés a Com-média és a tanács között.

Pék Zoltán, a Com-média ügyvezető igazgatója az Új Szónak azt mondta, ők a megrendelőik igényei szerint sugározták a reklámokat, a kifogásolt esetekben pedig ügyfeleik csupán magyar nyelvű megjelenést kértek. Pék szerint a tanács tagjainak lehetőségük lett volna elengedni a büntetést, de azt is megtehették volna, hogy a kiszabott 136 eurónál sokkal magasabb összeget állapítanak meg. "A tanács köztes megoldást választott, amiben szerintem szerepet játszhatott a nyelvtörvény tervezett módosítása is" - mondta.

A tévétanács figyelmeztetése óta kizárólag magyar hirdetés már nem került adásba a városi televízióban. Többször előfordult viszont, hogy a magyar hirdető inkább elállt reklámozási szándékától, mert nem volt hajlandó kifizetni a fordítással járó pluszköltséget - állította a cégvezető.

A szlovákiai média nyelvhasználatát is részletesen szabályozó új szlovák államnyelvtörvény tavaly nagy vitákat kavart Szlovákián belül, valamint Pozsony és Budapest között is (az erről szóló cikkeinket itt olvashatja). A 2010-es választások után megalakult új szlovák kormány ígéretet tett a törvény módosítására, azt a héten fogadta el első olvasatban a szlovák parlament.