Szórakozásból ölhettek civileket amerikai katonák Afganisztában

Vágólapra másolva!
Szórakozásból gyilkolt meg több afgán civil férfit a gyanú szerint egy amerikai katonákból álló csoport, akik trófeaként összegyűjtötték áldozataik ujjait is. Az esetre azután derült fény, hogy a csapat tagjai súlyosan bántalmaztak egy újoncot, mert elárulta a feletteseiknek, hogy társai civilektől lopott hasist szívnak.
Vágólapra másolva!

Tizenkét Afganisztában szolgáló amerikai katonát azzal gyanúsítanak, hogy titkos "halálcsapatot" alapítottak és találomra öltek afgán civileket, akiknek ujjait trófeaként összegyűjtötték - írja a Guardian. A lap szerint öt katonát azzal vádolnak, hogy szórakozásból megöltek három afgán férfit több különálló támadás során ebben az évben. A csapat másik hét tagja a gyanú szerint segített eltitkolni a gyilkosságokat, és bántalmaztak egy újoncot, aki aztán leleplezte a történteket.

Az afganisztáni háború egyik legsúlyosabb háborús bűnének számító gyilkosságokat egy Kandahárban állomásozó alakulat tagjai követték el. A nyomozás és a hivatalos iratok szerint a katonák akkor kezdték tervezni a gyilkosságokat, amikor Calvin Gibbs őrmester tavaly novemberben megérkezett hozzájuk. Más katonák azt mondták a nyomozóknak, hogy Gibbs az iraki szolgálata alatt történtekkel dicsekedett, és arról beszélt, milyen egyszerű lenne "gránátot dobni valakire, és megölni".

A nyomozás szerint a 25 éves Gibbs egy másik katonával tervelte ki, hogy halálbrigádot alapítanak. A következő hónapokban az őrjárataik során legalább három afgán civilt megöltek. Az első áldozatot még januárban, egy mákföld mellett ölte meg a 22 éves Jeremy Morlock gránáttal. 19 éves őrtársának azt mondta, pusztán szórakozásból ölt, és megfenyegette, hogy ne árulja el senkinek, mi történt. A második áldozatot februárban lőtték le, majd márciusban lőfegyverrel és gránáttal támadtak egy harmadik férfira. A katonai híreket közlő Army Times szerint legalább egy katona gyűjtötte az áldozatok ujjait, és többen fényképezkedtek az áldozatok holttesteivel.

A gyilkosságokra májusban derült fény, miután a hadseregben vizsgálat indult egy újonc brutális bántalmazása miatt, aki többek között jelentette a feletteseinek, hogy társai hasist szívtak, a drogot pedig többször civilektől lopták. A katonát társai két nap múlva megverték, amiért "beköpte" őket, de az újonc ezt is jelentette feletteseinek, és ekkor beszélt a halálbrigádról is.

Öt katonát - köztük Gibbset és Morlockot - többek között gyilkossággal vádolják, de mindannyian tagják a vádakat. A Guardian szerint halálbünetetésre vagy életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthatnak. A lap szerint a vádakat egy katonai bíróság fogja megfontolni ebben a hónapban, és döntenek arról, van-e elég bizonyíték ahhoz, hogy hadbíróság elé állíthassák a katonákat. A katonai nyomozók szerint Morlock beismerte a gyilkosságokat, és részleteket mondott a többiek, többek között Gibbs szerepéről is, de ügyvédje szerint a vallomást csak kényszer és gyógyszerek hatására tette, és agysérülése is van.