Férfiuralom miatt perlik a Goldman Sachs-ot

Vágólapra másolva!
Szexuális diszkrimináció miatt beperelte a Goldman Sachs befektetési bankot három korábbi női alkalmazottja - írja a Guardian. Azt állítják, hogy a cégnél a férfiak többet keresnek, a felsővezetésben alig vannak nők, ráadásul a mindennapokat is átitatja a szexizmus: egy karácsonyi bulira például alulöltözött hostesseket hívtak, az irodában pedig fekvőtámasz-versenyeket rendeznek. 
Vágólapra másolva!

Szerdán érkezett meg a New York-i szövetségi bíróságra az a kereset, amelyet a Goldman Sachs befektetési bank három korábbi női alkalmazottja nyújtott be a cég ellen szexuális diszkrimináció miatt - írja a Guardian. A nők szerint a cég decentralizált felépítése tág mozgásteret hagy - a főként férfi - menedzsereknek az egyes alkalmazottak fizetésének, előrelépési lehetőségeinek alakításában, ez pedig ahhoz vezet, hogy a legjobb pozíciókat férfiak kapják.

A kereset szerint különösen a céges ranglétra felső szintjein rossz a nők helyzete: a cég alelnökeinek 29 százaléka volt nő 2009-ben, de a vezérigazgatók közt már csak 17 százalékos arányban vannak nők, a harminctagú felsővezetői tanácsban pedig csak négy nő ül. A pereskedő alkalmazottak szerint a Goldman Sachs-nál a nők rendszerint kevesebbet is keresnek, mint a velük azonos pozícióban dolgozó férfiak, a három nő egyike például azt állítja: férfi kollégái kétszer annyit kaptak, mint ő. A kereset szerint a cégnél gyakori az is, hogy női dolgozókat kérnek meg az új alkalmazottak betanítására, később pedig számon kérik rajtuk, hogy megosztják a figyelmüket, és nem termelnek hasznot a cégnek.

A pert indító nők konkrét példákat is említettek arra, hogyan jelenik meg a szexizmus a cég mindennapjaiban. Egy 2007-es céges karácsonyi bulira például fekete miniszoknyába, pánt nélküli felsőbe és mikulássapkába öltözött hostesseket hívott a bank, a cég irodájában pedig rendszeresek a férfiak közti fekvőtámasz-versenyek - állítják. Az egyik felperes állítása szerint vele előfordult az is, hogy egy céges program után egyik férfi kollégája a falnak szorította, csókolgatni és tapogatni próbálta. A nők sérelmezik azt is, hogy a banknál gyakori golfprogramokból kizárják a nőket.

A Goldman Sachs szóvivője szerint megalapozatlan a kereset. "Az emberek kritikusak velünk szemben, és a cég nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy női szakembereket felvegyen, továbbképezzen és megtartson" - mondta. A Guardian szerint a Goldman Sachs-ban úgy tartják: a kereset a bank leromlott imázsát próbálja meglovagolni.