Százmillió dollárt adományoz egy jogvédő szervezetnek Soros György

Vágólapra másolva!
Tíz év alatt százmillió dollárral támogatja a Human Rights Watch munkáját Soros György, de feltételül szabta, hogy a szervezetnek más forrásokból is össze kell gyűjtenie ennyi pénzt. A 80 éves Soros György már nem akarja szétosztani egész vagyonát, de még az idén több felajánlást tesz.
Vágólapra másolva!

A következő tíz évben 100 millió dollár (22,7 milliárd forint) támogatást nyújt a Human Rights Watchnak Soros György - jelentett be kedden New York-i székhelyén az emberjogi szervezet. A támogatás, amelyet Soros Nyitott Társadalom Alapítványa folyósít majd, a legnagyobb adomány, amit a befektető valaha civil szervezetnek adott. Az adomány feltétele, hogy a szervezet további 100 milliót más magánforrásokból is összegyűjtsön. A támogatással a Human Rights Watch öt év alatt 48 millióról 80 millió dollárra növeli majd éves költségvetését. A szervezetet magánszemélyek és alapítványok támogatják.

Soros a The New York Timesnak nyilatkozva kijelentette, hogy a Human Rigts Watchnak nyújtott támogatás csak az első az általa tervezett adományok sorában. "Ez részben a korommal magyarázható" - nyilatkozta Soros György, aki augusztusban töltötte be a 80-at. "Eredetileg azt terveztem, hogy még életemben szétosztom az egész vagyonomat, de megváltoztattam ezt a tervet. Az alapítványomnak folytatnia kell munkáját, de még életemben számos adományt szeretnék tenni" - mondta.

Soros tavaly, a recesszió közepette 50 milliós támogatást adott a New York-i szegénység ellen küzdő Robin Hood alapítványnak és segített a szervezetnek további adományok begyűjtésében is. A magyar származású milliárdos 200 dollár iskolaszer-vásárlási támogatást nyújtott minden olyan New York állambeli családnak, amely szociális támogatásra szorult. Soros ezen - összesen 35 millió dolláros - támogatásának köszönhetően, az állam további 175 millió dollár szövetségi támogatására is sikerrel pályázhatott, amely feltételeinek egyébként nem felelt volna meg. Az idén - a Human Rights Watchnak ígért 100 millióval együtt - 700 millió dollárt fordított különböző célú adományokra. Fedezeti alapja, a Quantum Endowment egyedül 2009-ben 3,3 milliárd dollárt nyereséget hozott.