Számítógépes támadás érhette Iránt

Vágólapra másolva!
Körülbelül 30 ezer számítógépet fertőzött meg egy számítógépes vírus Iránban. A Stuxnet nevű vírus ipari létesítmények irányításának átvételére és adataik külföldre továbbítására is alkalmas lehet. Eugene Kaspersky számítógép-biztonsággal foglalkozó szakember szerint az ügy a számítógépes hadviselés korszakának nyitányát jelenti.
Vágólapra másolva!

Irán szombaton elismerte, hogy ipari létesítményeinek több ezer számítógépe fertőződött meg a Stuxnet vírussal. "Összesen mintegy 30 ezer számítógépről van szó" - mondta az iráni Mehr hírügynökségnek egy meg nem nevezett szakértő.

Iráni médiumok - köztük a félhivatalos ISNA hírügynökség - arról számoltak be, hogy a héten összehívták az ország nukleáris szakértőit annak megvitatására, miképp távolíthatnák el az érintett számítógépekről a különleges rosszindulatú programot, amely - a Symantec biztonsági cég közlése szerint - ipari létesítmények irányításának átvételére és adataik külföldre továbbítására is alkalmas.

Az iráni nukleáris ügynökség által szervezett tanácskozás az első olyan jel, amely megerősíteni látszik azokat a külföldi jelentéseket, amelyek szerint a támadás valójában Irán nukleáris programja ellen irányulhatott.

Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab számítógép-biztonsági cég alapítója és vezetője azt mondta az ügyről: "Azt hiszem, hogy egy új korszak: a kiberterrorizmus, a kiberfegyverek és a kiberháború korának nyitányáról van szó." Kaspersky hangsúlyozta, hogy itt nem pénzlopásra, levélszemét terjesztésére vagy személyes adatok megszerzésére kifejlesztett vírusról van szó, hanem egy a maga nemében páratlan és kifinomult kártevő programról, amelyet csak az ipari irányítási rendszerek terén elvégzett alapkutatások birtokában lehetett megalkotni.

A Kaspersky Lab abból indul ki, hogy a Stuxnet a jövő kiberfegyverének prototípusa, amely alkalmas lehet arra, hogy az ellenség átvegye akár olajvezetékek, erőművek, nagy távközlési rendszerek, repülőterek, hajók vagy katonai létesítmények irányítását.