Robbanás történt egy észak-oszétiai piacon

Vágólapra másolva!
Tucatnyi ember meghalt és sokan megsebesültek egy robbanásban, amely az észak-oszétiai Vlagyikavkaz piacánál történt csütörtökön. Feltehetően öngyilkos merénylő röpítette magát a levegőbe autójával együtt.
Vágólapra másolva!

Legalább 12-en meghaltak, és több mint 80-an megsebesültek, amikor nagy erejű robbanás történt az észak-oszétiai Vlagyikavkaz belvárosi piacának bejáratánál csütörtökön. A hatóságok azonnal lezárták a környéket, mert attól tartanak, hogy a robbanást újabb detonáció követheti. A detonáció helyszínén mindig sok az ember, mivel a közelben van egy állásközvetítő központ is.

A merénylők egy közeli ház parkolójában leállított, robbanóanyagokkal megrakott autót röpítettek a levegőbe. A robbanás ereje az első szakértői vizsgálatok szerint 10 kilogramm trotilnak felelt meg. Az ügyészség terrorcselekmény miatt indított eljárást.

A robbanást követően azonnal a helyszínre ment Tejmuraz Mamszurov, Észak-Oszétia elnöke, Dmitrij Medvegyev orosz államfő pedig a helyszínre rendelte Alekszadr Hloponyin miniszterelnök-helyettest, az Észak-Kaukázusi Szövetségi Körzetben illetékes elnöki megbízottat. Mamszurov szerint egyértelműen terrorcselekmény történt: öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Volgájával együtt.

Az utóbbi időben jelentősen megszaporodtak az orosz Észak-Kaukázusban, a Csecsenfölddel szomszédos köztársaságokban elkövetett és onnan szervezett merényletek. Dagesztánban szerdán meghalt egy rendőr, aki ellen előző nap követtek el merényletet, ugyancsak szerdán pokolgépet és további robbanószerkezetek készítéséhez való alkatrészeket találtak egy mahacskalai szállodában, felrobbantottak egy gabonát szállító vonatot, néhány napja pedig pokolgépet találtak egy vízi erőműben is. Utóbbi ugyan nem robbant fel, de eddig ismeretlen okból tűz volt a létesítményben.