Ötvenmilliárd dollárból újítaná fel az Egyesült Államokat Obama

Vágólapra másolva!
11 billió forintnyi dollárt költ utakra, autópályákra, vasútra és a légiközlekedés fejlesztére a következő hat évben az Amerikai Egyesült Államok. Barack Obama a gazdaság élénkülését várja az infrastruktúra-fejlesztési tervtől, és azt, hogy országa újra a régi fényében ragyogjon.
Vágólapra másolva!

Ötvenmilliárd dolláros (körülbelül 11 billiárd forint), hat évre szóló infrastruktúra-fejelsztési tervet jelentett be hétfőn Barack Obama amerikai elnök a wisconsini Milwaukee-ban, a munka amerikai ünnepnapján, egy szakszervezet által szervezett nagygyűlésen tartott beszédében. A pénzből a tervek szerint 240 ezer kilométernyi közutat, 6400 kilométernyi vasutat és 240 kilométernyi reptéri fel- és leszállópályát építenek meg vagy újítanak fel. "Miénk volt a világ legjobb infrastruktúrája és ismét az lesz" - mondta Obama. Az amerikai közlekedési hálózat alulfinanszírozott és hosszú ideje kevés költségvetési forrás jut erre - írja a BBC.

Az amerikai munkaügyi hivatal pénteken jelentette be, hogy további 54 munkahely szűnt meg, miközben a munkanélküliségi ráta 9,5 százalékról 9,6 százalékra növekedett júliusban. Obama hivatalba lépésekor 8,5 százalék volt a munkanélküliség, így nehezen tudja elhitetni az emberekkel, hogy javított az életükön - írja a BBC. "Ezek a fejlesztések önmagukban nem fognak új munkahelyeket teremteni, de hosszú távon jobb lehetőségeket teremtenek a gazdaságnak" - mondta Obama.

A november 2-án félidős választásokra készülő elnök a szakszervezeti hallgatóság körében egyebek mellett kijelentette, hogy "az amerikai munkás a legjobb munkás" és hogy bízik a hazai autóipar talpra állásában. A hétfőn bejelentett csomag része annak a gazdaságélénkítő intézkedéssorozatnak, amelynek következő elemét, egy 10 évesre tervezett adóhitel-programot a tervek szerint szerdán jelenti be az elnök a recesszió által egyik leginkább sújtott városban, az ohiói Clevelandben.