Nem viszi el egyedül a a balhét az olajkatasztrófáért a a BP

Vágólapra másolva!
Emberi mulasztások és mechanikai hibák összetett sorozata okozta a Mexikói-öblöt beszennyező olajkúton történt balesetet - állapította meg a BP saját vizsgálata. A jelentés szerint a katasztrófa miatti felelősség megoszlik a BP és a vele a kúton dolgozó két másik cég, a Transocean, illetve a Halliburton között.
Vágólapra másolva!

Különböző társaságok sorozatosan elkövetett hibái okolhatók a Deepwater Horizon olajfúró platformon történt áprilisi robbanásért a Mexikói-öbölben - közölte a BP, amely szerdán ismertette az USA legnagyobb olajkatasztrófájának okait feltáró vizsgálatának eredményeit. A brit olajtársaság beismerte saját felelőségét a katasztrófában, de közölték, a kúton dolgozó más társaságok is hibásak. Az április 20-án történt robbanást követően a becslések szerint 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) olaj ömlött a Mexikói-öbölbe, mire július 15-én sikerült megállítani a tenger alatti olajkitörést - írja a BBC.

A BP biztonsági igazgatója által összeállított 193 oldalas jelentése szerint különböző cégek és munkacsoportok tevékenysége együttesen járult hozzá a katasztrófához, amelyhez mechanikai hibák, rossz emberi döntések, tervezési és kivitelezési hiányosságok, illetve a csapatok közötti munkakapcsolat hiányosságainak összetett és egymásba kapcsolódó sorozata vezetett. A BP a Transoceantől lízingelte a fúróplatformot, a betonbeszállító pedig a Halliburton volt.

A jelentés nyolc kulcsfontosságú hibát sorol fel, amelyek a 15 ember halálát okozó robbanáshoz és az olajkitöréshez vezettek. Többek között rosszul értelmeztek a BP és a Transocean emberei egy biztonsági tesztet, majd 40 percen keresztül nem tűnt fel senkinek, hogy a kútból szénhidrogéngázok törnek fel, rosszul volt kibetonozva a kút talpa, nem működött megfelelően a kitörésgátló, és a platform tűzvédelmi berendezéseivel is gond volt, mivel nem akadályozták meg a betörő gázok begyulladását.

A BP szerint a felelősség megoszlik az érintett társaságok között. A jelentésben megnevezett két másik cég egyelőre nem kommentálta a megállapításokat. A BP kártérítési perek sokaságára és hatalmas összegek kifizetésére számíthat az olajkitörés okozta károk miatt.