Kim Dzsong Il betegsége miatt csúszhat a vezetőváltás Észak-Koreában

Vágólapra másolva!
Szeptember elejére tervezték Észak-Koreában azt a pártkongresszust, amelyen a várakozások szerint az ország vezetője, Kim Dzsong Il átadja a hatalmat a fiának, de egyelőre nem tudni, mikor kezdődik a gyűlés. Egyes hírek szerint a vezér olyan beteg, hogy nem tud megnyitni egy nagy rendezvényt, mások szerint az árvíz hátráltatja a küldöttek érkezését.
Vágólapra másolva!

Fennállásának 62. évfordulóját ünnepelte csütörtök Észak-Korea, de az ünneplés helyett a többséget az utódlás foglalkoztatja - írja a BBC. Az emberek azt találgatják, vajon mikorra időzíti Kim Dzsong Il azt a kongresszust, amelyen bejelenti, hogy átadja a hatalmat kisebb fiának, Kim Dzsong Unnak.

Az észak-koreai hírügynökség már júniusban bejelentette, hogy szeptemberben kongresszust tart és új vezetőket választ a Koreai Munkáspárt, amelynek harminc év után ez lesz az első nagy kongresszusa. Többen azt várták, hogy a gyűlésre - és a vezetőváltásra - már szeptember elején sor kerül, de a legfrissebb hírek szerint Kim Dzsong Il betegsége miatt egyelőre halasztják. A 68 éves vezetőnek amerikai és dél-koreai titkos szolgálati értesülések szerint 2008 augusztusában agyvérzése volt, és a hírek szerint cukorbetegsége és vesebetegsége is van - írja a BBC.

Phenjani források szerint néhány küldött már megérkezett a fővárosba, de egyelőre semmi más jele nincs annak, hogy a kongresszus elkezdődik. Mindenki csak találgat: a BCC egyes forrásai szerint az évfordulós ünnepség után rövidesen elkezdődik a kongresszus, mások szeptember 15-ére várják a megnyitót.

"Kim Dzsong Ilnek legalább öt órát a kongresszuson kell töltenie, még ha az idő nagy részében csak ülni is fog. Azt gondolom, keresik a napot, amikor elég jól lesz ahhoz, hogy erre képes legyen" - idézi a BBC Ha Te-kjungot, a szöuli székhelyű, de észak-koreai kapcsolatokkal is rendelkező Szabad Rádió Észak-Koreának vezetőjét. A férfi szerint a kongresszus halasztásának egyértelműen csak Kim Dzsong Il egészségi állapota lehet az oka. Más, Észak-Koreát figyelő csoportok szerint a késlekedésnek logisztikai okai is lehetnek, elképzelhető, hogy az árvizek miatt nehezen tudják megoldani a küldöttek utaztatását.

A hírek szerint Kim Dzsong Il eredetileg 2012-re, apja száz éves születési évfordulójára tervezte, hogy átadja a hatalmat fiának, de egészségi állapota arra kényszeríti, hogy erre előbb sor kerüljön. Bár a koreai vezetés hivatalosan nem nyilatkozik az utódlásról, úgy tudni, a vezér rég eldöntötte, hogy kisebb fia lép a helyére. Tavaly legidősebb fia egy japán tévének is megerősítette, hogy apja harmadik, legfiatalabb fiát, Kim Dzsong Unt jelölte ki az ország következő vezetőjének. A hírek szerint Kim Dzsong Un már most is vezető szerepet kap a döntésekben, és gyakran kíséri el apját ellenőrző körútjaira.

Mindezek közben az amerikai tengerészet magasabb készültségi fokban várja az észak-koreai vezetőcserét. "Egy bizonytalan időszak kezdődik, úgyhogy jobb, ha felkészülten várjuk, bármi történik" - idézi a BBC a Csendes-óceáni csapatok parancsnokát. A térségben azóta feszült a viszony, hogy márciusban egy észak-koreai torpedó elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót.