Rendszeres találkozókról állapodott meg az izraeli és a palesztin vezető

Vágólapra másolva!
A Washigtonban csütörtökön megkezdődött izraeli-palesztin béketárgyalások Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök megállapodott abban, hogy kéthetente találkozni fognak. Egyelőre mindkét oldalról óvatosan nyilatkoznak a tárgyalások eredményességéről, az egyeztetések ugyanis komoly belpolitikai konfliktusokat okozhatnak a két vezetőnek.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön megkezdődtek az izraeli-palesztin béketárgyalások Washingtonban, ahol 2008 óta először találkoztak a két ország vezetői. "Ez a tárgyalás sikerrel járhat, miután oly sok másik kudarcot vallott" - mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, de az érintett felek ennél visszafogottabban nyilatkoztak.

"Ez nem lesz olyan könnyű" - mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki azt is hozzátette, hogy a béke érdekében mindkét félnek "fájdalmas" engedményeket kell tennie. Mahmúd Abbász palesztin elnök a tárgyalások alatt ismét kijelentette, hogy Izraelnek be kell fejeznie a zsidó telepek létesítését, és véget kell vetnie a gázai övezet blokádjának. A két vezető azt is kijelentette, hogy mindketten a "kétállamos megoldásban" érdekeltek, azaz egy külön zsidó és egy külön palesztin államot látnának szívesen.

A legközelebbi találkozóra szeptember 14-én fog sor kerülni Egyiptomban. A tárgyalások felújítását az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ kezdeményezte, de Egyiptom és Jordánia vezetőit is meghívták. "A két fél megegyezett abban, hogy mostantól kéthetente találkoznak" - mondta George Mitchell, az Egyesült Államok közel-keleti megbízottja.

Mitchell szerint a felek első lépésként egy kerettervet fognak készíteni, ami kijelöli a későbbi megállapodás paramétereit, de a részleteket titokban fogják tartani. Az Egyesült Államok a Reuters szerint úgy tekint az izraeli-palesztin konfliktusra, hogy annak közvetlen hatása van az amerikai nemzetbiztonságra és diplomáciára.

A tárgyalások kimenetelét az is befolyásolja, hogy mindkét érintett ország vezetője belső politikai feszültségekkel néz szembe. Visszautasította a béketárgyalásokat a szélsőséges Hamasz palszetin szervezet, amely irányítása alatt tartja a gázai övezetet (az Abbász által vezetett Palesztin Hatóság csak Ciszjordániát ellenőrzi). A Hamasz szóvivője szerint újabb támadásokat fognak indítani Izrael nyugati határánál, ahol a héten már 4 izraelit megöltek.

Eközben izraeli telepesek kijelentették, hogy folytatni akarják a telepek létesítését a megszállt területeken. Szeptember 26-án jár le az a 10 hónapos építési moratórium, amellyel Netanjahu kormánya befagyasztotta a ciszjordániai telepek bővítését Mahmúd Abbász többször is kijelentette, hogy befejezi a tárgyalásokat, ha Izrael folytatja telepek bővítését, de eközben Netanjahu koalíciós partnerei további telepek létesítését akarják elérni.