Titkos föld alatti nukleáris üzem építésével gyanúsítják Iránt

Vágólapra másolva!
Iráni ellenzékiek szerint öt éve készül egy hatalmas földalatti nukleáris üzem, nem messze Teherántól. Az erről szóló dokumentumaikat már át is adták az USA-nak.
Vágólapra másolva!

Titokban hatalmas föld alatti nukleáris létesítményt épít Irán a Teherántól nyugatra fekvő hegyekben - állítja egy iráni ellenzéki csoport, a Szazman-i mudzsaheddín-i halk-i Iran (az iráni nép mudzsahedjeinek szervezete). A szervezet szerint egy, az iráni fővárostól 120 kilométerre fekvő Ajbek közelében lévő katonai támaszponton készül a 200 méter mélyen a föld alatt, bombabiztos betonfolyosókból álló bunker. A 2005-ben kezdett beruházásra az ellenzéki csoport szerint eddig 100 millió dollárnak (22,5 milliárd forint) megfelelő összeget költöttek. A munkálatok felgyorsulását jelenti szerintük az, hogy az utóbbi hetekben megkétszereződött a létesítmény áramfogyasztása.

Ugyanez az ellenzéki csoportosulás volt az, amely korábban hírt adott a Natanzban és Komban épített nukleáris létesítmények létezéséről, amelyek meglétét utóbb el is ismerte az iráni kormány. Az iszlám köztársaság megdöntésén dolgozó szervezet fegyveres szárnyát az USA terrorista szervezetként tartja számon - írja a brit Telegraph.

A csoport azt állítja, hogy már át is adott egy adag dokumentációt az amerikai kormánynak a föld alatti üzemről, odabent járt szemtanúk beszámolóival és műholdas felvételekkel. A brit lap szerint, ha a létesítmény valóban létezik, az kínos helyzetbe hozza az amerikai hírszerzést, amely korábban azt állapította meg, hogy Teherán felhagyott az urándúsítással, igaz az ellenzéki csoportnak arról nem volt információja, hogy a helyszínre urándúsító centrifugákat vagy ezekhez szükséges alkatrészeket szállítottak volna.

A nemzetközi nyomással dacoló Irán kitart amellett, hogy saját atomprogramot valósítson meg, összesen 10 urándúsító üzemet akarnak felépíteni titkos helyszíneken. A nemzetközi atomenergia-ügynökség szerint Irán eddig 2,8 tonna kismértékben dúsított uránt állított elő, (amely két atomfegyver előállításához elegendő), illetve 20 kilogrammnyi jelentősen dúsított uránt, amelyből jóval könnyebben lehet atombombát készíteni.