Európai nagyvárosokra fenik a fogukat az al-kaidás kommandósok

Vágólapra másolva!
Feltehetően több európai nagyváros ellen akartak a 2008-as mumbai támadásokhoz hasonló akciókat elkövetni az al-Kaida emberei - jelentette amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva több lap is. A támadások terveit még nem dolgozták ki, a Pakisztánban rejtőző, feltételezett összeesküvőket pilóta nélküli gépekkel támadják.
Vágólapra másolva!

Nagy-britanniai, francia és német nagyvárosok elleni al-kaidás terrortámadások terveit fedték fel nyugati titkosszolgálatok - jelentette a BBC. A feltételezések szerint a dzsihádista támadók túszokat akartak ejteni, és megölni őket, a 2008-as mumbai támadáshoz hasonló kommandós akciókban.

A BBC szerint az al-Kaida pakisztáni törzsi területekre menekült vezetésének ötlete alapján kis, jól felszerelt kommandók hajtottak volna végre akciókat, a támadás már tervezési szakaszban volt. A Washington Postnak név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselők azt mondták, az összeesküvésre vonatkozó információk "megbízhatóak, de nem elég konkrétak" ahhoz, hogy pontosan megállapítsák hol, és mikor akartak lecsapni a terroristák.

Az amerikai lap szerint a tervek miatt az utóbbi hetekben intenzívebbé váltak a pilóta nélküli repülőgépek által végrehajtott légicsapások Észak- és Dél-Vazirisztánban. Szeptemberben már 21 ilyen akciót hajtottak végre, ami messze felülmúlja a januári rekordot, amikor 12 légicsapás volt - írja a Washington Post.

A BBC szerint a titkosszolgálatok még titokba tartották volna, hogy tudnak a tervről, hogy további bizonyítékokat gyűjtsenek, de az ügy kiszivárgott az amerikai sajtóba.