Elnézést kért az EU-biztos a franciáktól a nácis hasonlat miatt

Vágólapra másolva!
Elnézést kért a Franciaországra vonatkozó kijelentéseiért szerdán az EU igazságügyi biztosa. Az uniós biztos kedden párhuzamot vont a romák franciaországi kitoloncolása és a II. világháborús deportálások között. A nyilatkozatot a francia kormányfő botrányosnak nevezte.
Vágólapra másolva!

A francia köztársasági elnöki hivatal közölte, hogy tudomásul vették Viviane Reding igazságügyi biztos bocsánatkérését a Franciaországra vonatkozó kijelentéseiért. A hivatal szerda este nem sokkal azután adta ki rövid közleményét, hogy Reding kijelentette: a romák Franciaországból történő kitoloncolásának nincs semmi köze a II. világháborús történésekhez.

Viviane Reding kedden párhuzamot vont a romák kitoloncolása és a II. világháborús deportálások között, és jogi kötelességszegési eljárás indítását helyezte kilátásba Franciaország ellen. Úgy fogalmazott: "Személyes megszólalásra késztettek a körülmények, amelyek olyan benyomást keltettek, hogy egy (uniós) országból embereket toloncoltak ki pusztán azért, mert egy bizonyos etnikai kisebbséghez tartoznak. Azt hittem, hogy a II. világháború után Európa többé nem lesz tanúja ilyen típusú helyzetnek."

Az AFP francia hírügynökségnek szerdán adott nyilatkozatában a biztos sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy kijelentésének értelmezései elvonják a figyelmet a megoldandó problémáról. "Semmi esetre sem akartam párhuzamot vonni a II. világháború és a jelenlegi francia kormány cselekedetei között" - mondta.

A biztos arra utalt, hogy a francia hatóságok július 28-a óta 441 illegális roma tábort számolták fel Franciaországban, július vége és augusztus vége között mintegy ezer "nem rendezett helyzetű" román és bolgár állampolgárságú romát toloncoltak ki az országból.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke támogatását fejezte ki a romák ügyében Párizst bíráló biztos iránt, de elhatárolódott a II. világháborús összehasonlítástól. Hozzátette: maga és az egész bizottság nevében támogatja Reding kezdeményezését, hogy adott esetben vonják felelősségre Párizst a romániai és bulgáriai romák hazatoloncolása miatt.

Nicolas Sarkozy francia államfő felháborodásának adott hangot, és azt ígérte, hogy az Európai Tanács csütörtöki ülésén válaszol az igazságügyi biztos kijelentéseire. Francois Fillon francia miniszterelnök szerdán "elképzelhetetlennek" és "botrányosnak" nevezte Viviane Reding eredeti nyilatkozatát.