Elnapolta a homoszexuális katonák felszabadítását az USA szenátusa

Vágólapra másolva!
Elkaszálta az USA szenátusa a homoszexuális katonák státusáról szóló törvényt kedden, miután a szenátorok többsége nem támogatta, hogy vitára terjesszék elő a javaslatot tartalmazó törvénycsomagot. A meleg amerikai katonák jelenleg kötelesek elhallgatni szexuális beállítottságukat, ha a seregben akarnak szolgálni, de Barack Obama elnök ezt a szabályt eltörölné. A törvényről később újra szavazhatnak, de valószínűleg már csak a választások után.
Vágólapra másolva!

Leszavazta az Egyesült Államok szenátusa annak a törvényjavaslatnak a napirendre vételét, amely megváltoztatná a homoszexuális katonák jogait az amerikai hadseregben. Bár Barack Obama elnök már az elnökválasztási kampányban megígérte, hogy megváltoztatja a meleg katonákra vonatkozó jelenlegi jogszabályokat, a szenátus ellenállása tovább halasztotta a "Ne kérdezd, ne mondd el" - politika eltörlését.

A "Ne kérdezd, ne mondd el" elvét egy 1993-as törvény vezette be, amely lényegében korlátozza a homoszexuális katonák jogait a hadseregben. A törvény szerint a hadseregnek nincs joga megkérdezni a katonák szexuális beállítottságát, vagyis nem kérdezhetnek rá, hogy valaki homoszexuális-e. A homoszexuális katonák ugyanakkor csak addig szolgálhatnak a hadseregben, amíg nem beszélnek szexuális beállítottságukról, és tartózkodnak mindennemű homoszexuális megnyilvánulástól.

Ennek a törvénynek a hatálytalanítása egy nagyobb, a hadseregre vonatkozó törvénycsomag részeként került a szenátus elé, és bár az amerikai képviselőház korábban már támogatta azt, a szenátus egyelőre elvetette. A javaslatot az ellenzéki republikánusok egyhangúan elutasították, és több demokrata szenátor, köztük a demokraták vezetője is nemmel szavazott, miután közölte, hogy további módosító indítványokat tenne a csomaghoz. A New York Times szerint a demokraták nyilatkozataiból valószínűsíthető, hogy később szeretnék tárgyalni a politikailag kockázatos törvénycsomagot.

Az időhúzás valószínűleg összefügg azzal, hogy az USA hamarosan képviselőházi és szenátusi választások elé néz. Szintén várakozásra ad okot, hogy csak december 1-jére készül el a Pentagon tanulmánya, amely az eddigi szabályozás megváltoztatásának lehetséges hatásait vizsgálja. A szenátus keddi döntése szerint nem hatálytalanítja a "Ne kérdezd, ne mondd el" politikát mindaddig, amíg a tanulmány el nem készül, és Obama elnök, valamint a katonai vezetés nem látja igazoltnak, hogy az elv eltörlése nem rontja majd a hadsereg morálját és harcképességét.

A katonai törvénycsomag elfogadása még ekkor sem lesz egyszerű, mivel sok olyan egyéb javaslattal együtt kell szavazni róla, amely megosztja a szenátorokat. Egy ilyen javaslat például arról szólt, hogy a 485 millió dollárt költsenek az F-35-ös vadászgépek hajtóművének megépítésére: emiatt még a törvényt támogató Obama-adminisztráció is vétóval fenyegette meg a törvényjavaslatot, mert a tervet pénzkidobásnak ítélte.