Merényletekkel próbálja megakasztani a béketárgyalásokat a Hamász

Vágólapra másolva!
Ismét elutasított mindenfajta kompromisszumot Izraellel a Hamász egyik vezető politikusa, a korábbi palesztin külügyminiszter, Mahmúd Zahar. A radikális palesztin szervezet ciszjordániai merényletekkel próbálja megzavarni a Washingtonban szerdán kezdődött béketárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

A Hamász elutasítja az Izraellel való megbékélést, és egyben elutasít mindenféle békeerőfeszítést - jelentette be szerdán Mahmúd Zahar, a radikális palesztin szervezet egyik alapítója, korábbi palesztin külügyminiszter. Beszédében Zahar élesen bírálta a Hamásszal szembenálló mérsékelt palesztin erők, illetve a Palesztin Hatóság vezetőjét, Mahmúd Abbászt amiatt, hogy közvetlen béketárgyalásokat kezdett Izraellel.

A tárgyalások 20 hónapos szünet után helyi idő szerint szerdán kezdődtek Washingtonban Mahmúd Abbász és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök között. A megbeszélések Barack Obama amerikai elnök, Hoszni Mubarak egyiptomi államfő és II. Abdalláh jordániai király védnöksége alatt zajlanak. Az amerikai elnök, Barack Obama az este folyamán - magyar idő szerint csütörtök hajnalban - szűk körű munkavacsorán látta vendégül az izraeli és a palesztin vezetőt, valamint az egyiptomi elnököt és Jordánia királyát. Obama az első egyeztetéseket nagyon produktívnak nevezte, és azt mondta, az Egyesült Államok nem erőltetheti rá akaratát az izraeliekre és a palesztinokra, a megállapodást az érintett feleknek kell egy éven belül elérniük.

A Hamász már korábban is jelezte, hogy nem ért egyet a tárgyalások felújításával. A palesztin szervezet kedden véres merénylettel igyekezett megzavarni a béketárgyalásokat. A szervezet katonai szárnya vállalta annak a merényletnek az elkövetését, amelynek során négy izraeli állampolgár - két férfi és két nő - vesztette életét. Szerdán este újabb merénylet történt az Izrael által megszállt palesztin területen, Ciszjordániában. Egy izraeli katonai szóvivő szerint feltehetőleg palesztin fegyveresek sebesítettek meg két izraelit - egy férfit és egy nőt - a Rámalláh közelében fekvő zsidó telep közelében. Egyikük súlyosabb, a másik könnyebb sebesülést szenvedett.