Elítélte Franciaországot a romák ügyében az Amnesty International

Vágólapra másolva!
Elítélte a romák Franciaországból történt kitoloncolását az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet. A francia társadalom megosztott a romák kiutasításának kérdésében.
Vágólapra másolva!

Párizsban szombaton nyilvánosságra hozott állásfoglalásában az Amnesty International arra szólította fel a francia kormányt, hogy tegyen eleget az Európai Parlament követelésének, és vessen véget a romákkal szembeni diszkriminációnak.

Az Európai Parlament a hét közepén egy többpárti határozatban elítélte a romák kitoloncolását, és a francia hatóságokat annak beszüntetésére szólította fel. A testület átfogó európai uniós stratégia kidolgozását sürgette a cigányság társadalmi integrációjának érdekében.

Az Amnesty International nem először foglalt állást az ügyben, és már korábban is bírálta a francia magatartást. A szervezet európai és közép-ázsiai igazgatója közleményében ezúttal is arra figyelmeztetett: Franciaországnak bizonyítania kell elkötelezettségét az emberi jogok tiszteletben tartása, illetve bizonyos etnikai csoportokkal szembeni diszkrimináció beszüntetése mellett.

A szervezet arra szólította fel Nicolas Sarkozy francia elnököt, hogy vessen véget a romákkal szembeni diszkrimináció - kiutasításukhoz vezető - ördögi körének.

Egy felmérés szerint a franciák 48 százaléka egyetért a romák kitoloncolásával, míg 42 százalék ellenzi a kormány döntését. Erről bővebben itt olvashat.