Nyolcmilliárd dollárt költött eddig a BP az olajkatasztrófára

Vágólapra másolva!
A BP eddig nyolcmilliárd dollárt költött a Mexikói-öbölben történt olajszennyezésre. Az összeg tovább emelkedhet, a cég korábban úgy becsülte, 32 milliárd dollárjába kerül majd a szennyezés utáni takarítás és kártérítés.
Vágólapra másolva!

Már nyolcmilliárd dollárt költött a BP a Mexikói-öbölben történt olajszennyezésre - közölte pénteken a brit vállalat. Egy hónappal korábban ez a szám majdnem kétmilliárd dollárral volt kevesebb. Az április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt Deepwater Horizon fúrótoronyból több hónapig szivárogott olaj, a baleset az Egyesült Államok legsúlyosabb olajszennyezését okozta.

A nyolcmilliárdos összeg tartalmazza az olaj feltakarításának költségeit, a szivárgó olajkút betömésére fordított összegeket, valamint a már kifizetett kártérítéseket - közölte a BP. A cég korábban azt becsülte, hogy összesen több mint 32 milliárd dollárjába kerül majd a szennyezés.

Az olajcég egyben közölte, hogy két hét múlva véglegesen lezárják a sérült olajkutat, amelyből a közlemény szerint július 15-e óta nem szivárog olaj. A cég elmondása szerint jelenleg több mint négyezer hajó és 28 ezer ember vesz részt az olajszennyezés elleni küzdelemben.

A Deepwater Horizon fúrótorony április 20-án robbant fel. A tragédiában 11 munkás vesztette életét. A szerkezet ezután a Mexikói-öbölbe omlott. Helyén 87 napig szivárgott az olaj a tengerbe, összesen 4.9 millió hordó (780 millió liter). A sérült kutat július 15-én sikerült ideiglenesen tömíteni, és ezzel megállítani a további szennyeződést.

Csütörtökön újabb olajfúrótorony robbant fel a Mexikói-öbölben, közel 130 kilométerre az Egyesült Államok déli partjaitól. Az amerikai parti őrség jelentése szerint 13 munkást a tengerbe vetettek a detonáció lökéshullámai. A robbanás következtében keletkezett tüzet már eloltották, de az amerikai hatóságok még nem tudják, mi okozta a balesetet. A parti őrség szerint az állomás körül nincs olajszennyeződés.