Betonkeverővel hajtott az ír parlament kapujának egy tiltakozó

Vágólapra másolva!
A tavaly csődbement Anglo Irish Bank állami feltőkésítése elleni tiltakozásul betonkeverő teherautóval a parlament kapujának hajtott egy férfi Dublinban. A bank megmentésére eddig 23 milliárd eurót költöttek, de a végén 35 milliárd euróra is rúghat a számla.
Vágólapra másolva!

Betonkeverő teherautó hajtott neki az ír parlament kapujának szerdán. A kocsi keverődobjára nagy piros betűkkel a "Mérgező Bank - Anglo" feliratot festette a tulajdonos, mielőtt szerda reggel nekihajtott volna a dublini épületegyüttes rácsos, őrzött kapujának. A jármű vezetője valószínűleg az ír bankrendszer - különösen az Anglo Irish Bank - közpénzekből történő újratőkésítése ellen akart tiltakozni. A 41 éves sofőr a vezetőfülke tetején lévő nyíláson át elmenekült, de nem sokkal később őrizetbe vették.

Az Anglo Irish Bank az Írországgal kapcsolatosan kiújult befektetői aggodalmak egyik fő forrása. Az ír kormány eddig 23 milliárd eurót (6400 milliárd forintot) fordított a bank feltőkésítésére, és a Financial Times szerdai értesülése szerint még további ötmilliárd eurós állami tőkeinjekcióra készül. Az Anglo Irish életben tartásának végleges költségei a Standard&Poor's hitelminősítő becslése szerint elérhetik a 35 milliárd eurót. Ez Írország éves hazai össztermékének (GDP) 20 százaléka.

Brian Lenihan ír pénzügyminiszter a hónap elején bejelentette, hogy a csődtől 2009 elején államosítással megmentett pénzintézetet egy "jó" és egy "rossz" bankra bontják ketté. Az elképzelés szerint a "jó" bank veszi át a betétek kezelését, és a kétes hiteleket - elsősorban az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával tönkrement ír építőipari és ingatlanvállalatok beragadt adósságait - kezelő "rossz" banktól függetlenül fog működni.