Iránba behatoló amerikai katonákat fogtak el

Vágólapra másolva!
A Farsz iráni hírügynökség szerint iráni határőrök elfogtak hét amerikai katonát, akik illegálisan akartak belépni Iránba. A Farsz forrásmegjelölés nélküli információjáról nem számolt be más hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Iráni határőrök elfogtak hét amerikai katonát, akik illegálisan akartak belépni az Iszlám Köztársaság területére - jelentette vasárnap a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség forrásmegjelölés nélkül. Más hírügynökség nem számolt be ilyen eseményről. "Iráni határőrök nemrég őrizetbe vettek hét amerikai katonát az ország egyik délkeleti tartományában...Szintén őrizetbe vettek két iránit, aki kísérte őket" - olvasható a Farsz jelentésében, amely szerint a szóban forgó tartomány a Pakisztánnal és Afganisztánnal határos Szisztán-Beludzsisztán.

A Javanonline.ir című honlap szerint az amerikaiaknak Pakisztán felől, Kuhak városánál próbáltak behatolni Iránba. "Az iráni határőrök azonosították és őrizetbe vették őket. Az amerikaiakat kísérő két iráninak sikerült elszöknie" - tette hozzá a honlap. Egyik médium sem közli, hogy az őrizetbe vétel mikor történt, és hogy azóta mi történt az állítólagos amerikai katonákkal.

Iránnak és az Egyesült Államoknak az 1979-es iszlám forradalom óta nincs diplomáciai kapcsolata egymással, és számos nézeteltérésük van, különösen az iráni atomprogrammal kapcsolatban. Az iráni hatóságok kedden szabadon engedték a tavaly nyáron kémkedés gyanújával őrizetbe vett három amerikai túrázó egyikét, Sarah Shourdot. A fiatal nő szombaton már hazafelé tartott, de két férfi társát, Shane Bauert és Joshua Fattalt még mindig fogva tartják Iránban.